У циљу спријечавања ширења вируса корона обавјештавају се сви грађани општине Соколац који су боравили у протеклих десет дана на територији града Бања Лука, а закључно од 15. марта. 2020. године, да је неопходно да се јаве у службу Дома Здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

Гостујући у емисији „Новости“ Инфо радија, командант Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелицa истакао је да су ово само мјере предострожности због великог броја заражених вирусом корона на подручју града Бања Лука.

– У наредном периоду морамо већу пажњу и контролу посветити лицима која се крећу унутар РС и БиХ. Обавјештен сам од стране Дома здравља, инспекције и Комуналне полиције да постоје лица која су боравила на територији Бања Луке, али и других градова гдје је пријављено да постоје особе позитивне на овај вирус. Само у Бања Луци до сада је евидентиран 71 пацијент. Такође, када је у питању одлазак наших грађана у Сарајево, апелујем да користе заштитна средстава и не смије нико бити неодговоран, ни према себи, ни својој породици, а ни локалној заједници. Тражимо висок степен колективне одговорности, а то грађани Сокоца и показују, рекао је начелник Бјелица.

У циљу спровођења превентивних мјера за спрјечавање и сузбијање заразних болести, те заштите становништва од ширења болести изазване вирусом корона на подручју општине Соколац, објекат Спортска дворана у Сокоцу у наредном периоду ће се користити као простор за карантин у који ће бити смјештена лица која не поштују мјере здравственог надзора и самоизолације.

– Усљед недовољног броја комуналних полицајаца а због вршења редовних контрола добили смо сагласност од Републичког штаба за ванредне ситуације да ангажујемо општинске службенике, чија имена нећемо објављивати а који ће вршити контролу лица у самоизолацији. Од јутрос смо повећали број лица која ће радити у цивилу. Уколико се утврди да лица нису на мјесту предвиђеном за кућну изолацију, биће обавјештена Комунална полиција и Полицијска станица Соколац и та лица ће бити спроведена у карантин, додао је Бјелица.

Према његовим ријечима, службеници општине Соколац и волонтери су током јучерашњег дана вршили испоруку дезинфекционих средстава и били на услузи лицима старијим од 65 година, чије је кретање забрањено, али и другим лицима којима је неопходна помоћ. Подијељено је око осам стотина пакета дезинфекционих средстава. Суграђани који нису у прилици да оду по прехрамбене намирнице, лијекове, или да плате рачуне, могу се јавити сваки дан од 07 до 15 часова на број телефона 057/ 444 – 441. Координатор волонтерског тима је Свјетлана Рајић.

Републички штаб за ванредне ситуациje донио је Закључак о необрачунавању затезних камата за март, април и мај 2020. године, саопштено је из Штаба. Штаб препоручује Мјешовитoм холдингу „Електропривреда Републике Српске и свим даваоцима комуналних услуга и телекомуникационих услуга у Републици Српској, укључујући и IPTV, да приликом испостављања рачуна за извршене услуге за поменуте мјесеце не обрачунавају затезне камате.

На адресу општине Соколац сигла је препорука од Министарства за пољопривреду шумарство и водопривреду РС да је потребно спровести прољетну сјетву.

– Из ресорног министарства апелују на омасовљење прољетне сјетве, а општина Соколац ће прихватити суфинансирање сјетве житарица. Сва заинтересована лица треба да се јаве у Одсјек пољопривреде у општини Соколац. Инсистираћу да послије 1. априла крене постављање пластеника а видјећемо како можемо помоћи у набавци садног материјала, истакао је начелник општине.

Он је још додао да је упутио Министарству здравља и социјалне заштите РС молбу, како би се у соколачком Дому здравља успоставила дежурна Стоматолошка ординација, да један стоматолог буде дежурни послије 15 часова само за хитне случајеве, када је неопходна хитна интервенција.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.