Из Дома здравља ,,Др Љубомир Ћеранић“ Соколац саопштено је да на подручју које покрива општина Соколац нема евидентираних случајева заражених вирусом корона, а под здравственим надзором су 132 особе, док је 14 особа изашло из здравственог надзора.

Директорица Дома здравља, педијатар др Адријана Станар истакла је да је од јуче пријављено осам лица, која су боравила на подручју Бања Луке.

– Штаб за ванредне ситуације општине Соколац донио је одлуку да се грађани Сокоца који су боравили у Баља Луци, хитно јаве због здравственог надзора. Разлог је велики број инфицираних лица у том граду и ово се ради изкључиво због превенције. Када је у питању здравствени надзор лица која су у кућној изолацији, ниједан пацијент није показао симптоме акутне респираторне инфекције, рекла је др Станар.

Она је још додала, да ће у суботу, 28. марта, бити одржана редовна имунизација дјеце.

– Добили смо од Института за јавно здравље обавјештење, да апсолутно тренутна епидемиолошка ситуација у РС, није контраиндикација за редовно вакцинисање дјеце. Изабрали смо да то буде субота јер је у Дому здравља најмање посјетилаца и вакцинацији ће присуствовати искључиво здрава дјеца и очекујем да се радитељи масовно одазову позиву који ће им бити упућен у наредна два дана, истакла је педијатар др Адријана Станар.

Ванредна ситуација поводом превенције ширења вируса корона подразумијева посебне Наредбе, чије спровођење контролише Комунална полиција.

Начелник Комуналне полиције општине Соколац Бојан Маринковић истиче да су претходног дана извршили 28 контрола и није било кршења прописаних мјера.

– Комунална полиција је у сарадњи са службеницима општине Соколац и волонтерима вршила доставу дезинфекционих средстава свим заједницама етажних власника, који су дужни да своје заједничке просторије дезинфекују и очисте. Имамо потешкоћа у чишћењу јавних површина због временских услова, кад не буде снијега, завршићемо комплетно чишћење, рекао је Маринковић.

Нови вирус корона у Републици Српској до сада је потврђен код 114 особа. Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 16.488 особа. Из здравственог надзора изашло је укупно 998 особа.