Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Минстарка финансија Републике Српске Зора Видовић, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, је рекла да је буџет РС стабилан, да је исплатио све обавезе у марту и да има намјеру да тако ради и даље.

– У прошлој години је био суфицут буџета од 77 милиона КМ, тако да успијевамо да измиримо обавезе. На крају марта приход од директних пореза мањи су за 50 милиона КМ или за 20 одсто. Дакле, рапидно опадају. Како превазиући ову ситуацију? Приоритет је да сачувамо стабилност буџета али ништа мање нам није важно да помогнемо привреди, да не дозволимо да се било ко угаси. Такође сте чули да смо планирани да у мартовској плати ми узмемо порезе и доприносе за оне који су имали забрану рада – рекла је министарка.

Она је најавила и мјере за април мјесец.

– У априлу они и даље имају забану рада, а то значи да ћемо им у априлу морати обезбиједити и плате. Амбиција је да обезбиједимо минималну плату са порезима и доприносима, а сваки послодавац ако има могућности нека исплати већу плату – додала је Видовићева.

Видовићева је рекла да у априлу можемо очекивати и промјене у индустрији јер фабрике које раде за извоз неће моћи да извозе. Такође, у проблему су и провредници који увозе сировине.

Она тврди да постоје двије полуге које би БиХ извеле из кризе, од којих је прва измјена Закона о централној банци БиХ како би она могла да реагује.

– Не постоји земља у свијету обухаваћена вирисом, а да централна банка не реагује. То је само у БиХ. Овог момента ЦБ БиХ има девизних резерви од 850 милиона КМ изнад одштампаних конвертибилних марака. Свака банка мора да има резерву онолико колико је одштампала средстава. Ми имамо 850 милиона више. Умјесто да купи обвезнице ентитета и да та средства упумпа у привредни живот БиХ, то се не дешава. Друга полуга је смањење обавезне стопе резерва банкама у БиХ са десет на пет одсто. То није никакво штампање пара, како се ових дана прича – рекла је Видовићева.

Будући да је стање такво какво јесте, она је рекла да Српској у оваквој ситуацији остаје на располагању само задуживање. На питање новинара колико нам је новца потребно, Видовићева је рекла да је за буџетске кориснике потребно око 200 милиона КМ мјесечно.

– Колико ће требати за привреду, не можемо још процијенити. Можемо само за ове који не раде, то је за плате 40 милиона КМ и порези и доприноси 16 милиона. Толико је било у марту, толико ће бити у априлу. Али не можемо процијенити за индустрију, то се прати свакодневно, да видимо да ли ће се неко искључити из производње. На крају априла ћемо знати шта се дешава у индустрији. Морамо им помоћи, то нам је најважније. ММФ који нас је стално притискао са потрошњом, сада каже да не морамо да гледамо на дефицут, да се морамо задуживати. Спремни смо да урадмо све да помогнемо привреди. Ако стане привреда, нико нам више помоћи не може – рекла је Видовићева.