Преједање због стреса је нешто с чиме се многи свакодневно боре и када су ствари нормалне, али од како је завладала пандемија коронавируса чини се да је овај проблем задесио и оне који не једу превише као одговор на анксиозност или друге емоције.

Било да се први пут борите са стресом који је све учесталији желимо да знате да постоји начин како да се изборите с овом ситуацијом. И оно што је најбитније не морате се одрећи својих омиљених посластица.

Када сте схватили да стрес повећава вашу жељу за храном добра је идеја повести рачуна о томе шта изазива стрес и смислити план како да га се ријешите. Било да гледате вијести или разговарате с пријатељем или чланом породице који вас иритира, важно је пронаћи начин да смањите окидач на стрес.

Запамтите да сада није вријеме да се одрекнете својих омиљених посластица.

Оно што требате је успоставити здрав однос с омиљеном храном како бисте избјегли зачарани круг преједања због стреса и дебљања. То укључује уживање у омиљеној храни у разумним порцијама.

Један од најбољих начина уживања у омиљеним посластицама, гдје избјегавате преједање је конзумација грицкалица. Једите переце, рибице, крекере.

Уређивање кухиње може бити посебно корисно. Очистите своје полице од колачића, слаткиша и безалкохолних пића и напуните их воћем. Такође добра идеја је да овакву врсту хране ставите на високе полице, тако да слаткиши неће бити прво што ћете узети да једете.

У фржидеру воће и поврће нек вам буде најуочљивије.

Када добијете жељу да поједете нешто запитајте да ли сте заиста гладни. Ако се нађете у кухињи сјетите се да сте ручали прије сат, тада ћете схватити да је најпаметније да ипак напустите кухињу.

Осјећај жеље за храном упркос недостатку праве глади такође може значити да сте забринути или да вам је досадно.

Умјесто да посегнете за љековима који умирују стрес, назовите пријатеља, окупајте се, слушајте музику, гледајте филмове или једноставно оперите зубе.

Направите себи чај. Испијање пића попут чаја може бити изврстан начин за умањивање жеље за храном која је узркована стресом. Једите нискокалоричну храну.