У Сингапуру се живот одвија нормално упркос пандемији. Ова мала југоисточно азијска држава била је једна од најтеже погођених када се нови коронавирус у јануару почео ширити из Кине. Међутим, на време су предузели строге мере уз апел на солидарност и оштре казне за кршење закона. Њихов метод је похвалила и Светска здравствена организација (СЗО).

Само четири особе су у Сингапуру до сада умрле од коронавируса, али мере заштите које спроводи ова држава-град, по писању Ројтера, показују знаке слабости.

У среду је у Сингапуру забележен највећи дневни скок у броју заражених: 74 новозаражена, па их је сад укупно 1.000.

Више од 70 одсто случајева је локални извор заразе насупрот „увезеним”. Многи су повезани са раније зараженим, што показује колико се брзо болест шири у заједници.

Стручњаци кажу како слабости у одбрани Сингапура од коронавируса, показују колико ће да буде тешко зауздати заразу у другим земљама.

– Приступ Сингапура обуздавању епидемије био је међу најбољима на свету, каже Мајкл Остерхолм, стручњак за заразне болести са Универзитета у Минесоти – Њихов пример показује остатку света како је овај вирус тешко победити и обуздати.

Локални случајеви ковида 19 у Сингапуру су се само прошле недеље дуплирани, док је укупни број заражених скоро десет пута већи у последњих месец дана.

Највећи сингапурски медицински ауторитет, Кенет Мак, такође је упозорио да је овонедељно повећање броја заражених „разлог за бригу” и да би тај тренд морао пажљиво да се прати током наредних недеља како би се знало дају ли строжије мјере резултат.

Тајван – такође хваљен за своје антиепидемијске мере – у посљедње време има повећан броја „увезених” случајева, као и оне локалног порекла и то без неког јасног извора, што је забринуло власти.

У међувремену је и у Кини уочен значајан пораст броја случајева због кинеских држављана који су се вратили у земљу и асимптоматских преносилаца. Све то је изазвало страх од другог таласа епидемије сад кад је ограничење кретања мало мање строго.

Школе, ресторани и канцеларије у Сингапуру и даље су отворени, иако недавно донете мере друштвеног дистанцирања налажу затварање барова и ограничавају окупљања на десет особа.

У Сингапуру тврде како потпуно затварање земље неће избрисати вирус и да донете мере морају бити одрживе, с обзиром да епидемија може да потраје и неколико месеци.