Сингапур је представио плутајућу фарму соларних панела, највећу на свету која захвата површину 45 фудбалских игралишта и производи довољно електричне енергије за напајање пет постројења за пречишћавање воде на острву.

Пројекат плутајуће соларне фарме је део напора овог града државе југоисточне Азије да испуни циљ да до 2025. године за четири пута повећа своју производњу соларне енергије како би допринели борби против климатских промена.

Смештена на резервоару у западном Сингапуру, соларну фотонапонску фарму са 60 мегавата изградила је подружница компаније „Sembcorp Industries“.

Соларна фарма могла би да помогне смањењу емисије угљеника за око 32 килотона годишње, што је рецимо количина угљеника коју произведе 7.000 аутомобила, наводи се у заједничкој изјави компаније и сингапурске националне агенције за воде.

За разлику од конвенционалних кровних соларних панела, плутајући имају бољи учинак између пет и 15 одсто због ефекта хлађења који пружа вода и с обзиром на то да их не заклањају зграде, истакнуто је на представљању пројекта.

Електрична енергија произведена из 122.000 соларних панела на локацији од 45 хектара требало би да учини Сингапур једном од ретких земаља на свету која има систем за пречишћавање воде који се у потпуности напја одрживом енергијом.

Како би ублажили забринутост јавности, сингапурска Агенција за воду је нагласила да су све потребне процене спроведене пре постављања соларних панела како би се осигурало да нема значајног утицаја на водени биљни и животињски свет или квалитет воде.

„Платформе су пажљиво пројектоване како би се побољшао проток ваздуха и омогућило да сунчева светлост пролази кроз воду (да би допрла до подводног живог света)“, нагласила је Јен Тан, регионална директорка компаније „Sembcorp Industries“.

Соларни панели би требало да трају 25 година, а као помоћ у њиховом одржавању ће се користити дронови.

Тренутно се у Сингапуру развијају још четири друга пројекта плутајућих соларних панела.