Русија је позвала све земље да блиско координирају напоре у одговору на пандемију коронавируса како би што је више могуће умањиле број смртних случајева и негативан утицај пандемије на глобалну економију.

То се наводи у коментару руског Министарства спољних послова, поводом резолуције Генералне скупштине УН под називом „Глобална солидарност у борби против болести коронавируса 2019”, преноси ТАС С.

„Позивамо земље да блиско координирају напоре у одговору на нову претњу како би што је више могуће умањили губитке људских живота и глобалне економске последице. На основу принципа солидарности, Русија наставља да пружа помоћ у борби против коронавируса земљама којима је она највише потребна”, поручује се у саопштењу, јавља Танјуг.

Руско министарство је, такође, критиковало неспремност појединих утицајних земаља да укину санкције услед пандемије, преноси ТАС С.

„Жалимо што чак и у време глобалне здравствене претње, сматрају да је немогуће да одустану од политизованих приступа”, наводи се у саопштењу.

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила резолуцију у којој се констатују „ефекти без преседана” које је изазвала пандемија коронавируса, уз апел да се интензивира међународна сарадња с циљем да се „ограничи, ублажи и савлада ковид-19”.

Скупштина није усвојила резолуцију коју је предложила Русија у којој се позива на солидарност пред изазовима које је наметнуо нови вирус, на окончање трговинских ратова, укидање протекционизма и унилатералних санкција уведених без сагласности Света безбедности УН.