Грчка православна црква објавила да за велики хришћански празник неће бити никаквих јавних окупљања и богослужења у склопу мера предузетих да се верници не излажу опасности од корона вируса. Црква донира новац, свештеници се одричу плата…

Ускрс је у хришћанском свету један од највећих празника. Сваке године верници “опседају” храмове и цркве, одлазе на литургије/мисе… Ипак, ове године прослава Ускрса биће много другачија него до сада.

Готово све цркве у свету, односно хришћанске верске заједнице, придржавају се мера својих држава и државних органа, а у циљу спречавања ширења епидемије корона вируса, који односи животе.

Свети Синод Грчке православне цркве саопштио је да помера главну прославу Укрса за 26. и 27. мај, када ће, надају се, цркве бити поново отворене.

“Надамо се и молимо се да ће ова опасност ускоро проћи и да ћемо заједно, свештенство и верници, моћи да прославимо Удзигнуће нашег Господа у ноћи између 26. и 27. маја”, објавила је Грчка православна црква.

Врх Грчке православне цркве позвао је све вернике да се стриктно придражавају свих здравствених мера, да слушају лекаре, епидемиологе, научнике и да “не наседају на оне који позивају на непослушност и непридржавање мера, које у овом тренутку није оправдано чак ни ако се позивају на хришћанску веру”.

Синод је 1. априла одржао видео-седницу, којом је председавао архиепископ атински Јероним. У извештају, објављеном на званичном сајту Грчке цркве, Синод Грчке цркве је истакао да прихвата државне мере и позвао све да остану код куће, истовремено тражећи од државе да дозволи да се службе током Свете недеље одрже у црквама и манастирима, “иза затворених врата”, чак и ако верници не могу да присуствују.

Уз све ово, Синод Грчке православне цркве је саопштио да ће помоћи здравственим установама, а прва конкретна мера је донација од 150.000 евра. Уједно, саопштено је и да су многи свештеници одлучили да се одрекну дела својих плата које би се донирале најугроженијима преко државних органа, а позвани су сви највиши представници Цркве да учине исто.

Такође, у сарадњи са другим јавним установама у Грчкој, планирано је и да се пацијентима у болницама обезбеди храна.

Уобичајено, у редовним околностима, у Грчкој се за Велики петак и у суботу ноћ, верници у великом броју окупљају испред цркава, певају се традиционалне песме, а “Свети пламен” се преноси од верника до верника који држе свеће у рукама.

Ове године, међутим, и грчки православни верници, као и многи други у свету, Ускрс (19. април) ће морати да обележавају у својим домовима. У Грчкој је обавезни карантин за све продужен до краја априла.

Отпадају и уобичајени одласци хиљада грађана Атине и Солуна у мања места одакле потичу, како би се породице окупиле око трпеза и традиционалне јагњетине. Власти су најавиле ригорозне мере контроле путева. Ово је зато што је било случајева претходних недеља, када су становници из већих градова, одлазили у мања места и преносили вирус.

Такође, власти су саопштиле и да ће конзумирање јагњетине бити строго контролисано, односно редуцирано.