Живот са породицом у изолацији с једне стране јесте олакшавајуће, сви сте заједно, делите бриге и радости, али свакако је и изазов. Сама ситуација у којој се налазимо је врло стресна, сви смо напети, а никако не помаже што не можете да се мало одвојите и посветите себи.

Живот у четири зида посебно тешко пада клницима. Како им је онемогућено да изажу напоље и истроше вишак енергије, сасвим је логично, да на свакодневној бази долази до конфликата, пише Yу мама.

Уколико се ваш дом претворио у ратно поље откако сте код куће, верујте, нисте сами. Милиони родитеља се боре са оваквом ситуацијом у кући. Клинцима недостају другари и многе активности на које су навикли, али и досада коју осећају потпуно оправдава овакво понашање. Највише вас чуди што и они најмирнији малишани почињу да стварају проблеме?

Али, да видимо зашто се то дешава? Замислите свој дете као резервоар за пажњу, који је потребно допуњавати свакодневно и уколико тога нема, врло лако ће покушати да на свој начин дође до ње – сузама, ометањем, викањем, али и свађом са братом или сестром. Ако реагујемо тако што им моментално пружимо пажњу „како бисмо их ућуткали“; сасвим је сигурно да ће се овакво понашање поновити.

Са друге стране, требало би да разумемо да свађа може представљати и дететове емотивне и физичке потребе са којим не уме да се избори, па онда размирице у ствари представљају дететов плач за помоћ.

Срећом, постоји много начина да пружимо деци пажњу и научимо их да се боље понашају.

Ево како да одржите мир у породици примењујућу ове четири одличне стратегије.

1. Посветите им пажњу понаособ

Једном или двапут дневно, уколико сте у могућности, проведите 10-15 минута сами са једним дететом и радите шта год оно воли. Касније оно неће имати потребу да захтева пажњу свађајући се са братом или сестром. Добићете мир у кући.

2. Направите дистанцу између браће и сестара

Психологија увек истиче како никада не можемо контролисати другу особу, већ искључиво само себе. Без обзира на то што живите у малом стану или кући, и без обзира на то да ли имате млађу децу или тинејџере, можете направити одвојене просторе, како би се одморили једно од другог. Пратите план:

– Забележите тешке периоде. Да ли се клинци више свађају ујутру чим устану, увече, или пак после оброка, док сте ви у кухињи? Покушајте да пронађете образац, па се трудите да их дистанцирате у тим моментима. Уколико се, на пример, свађају ујутру, док једно дете доручкује, друго нека се облачи у соби, а потом направите замену.

– Направите простор у дневном плану. Ако правите план за школске активности, рутине, време у дворишту или за ваш посао, одредите и један период када деца, свако у својој просторији, имају време за себе. На пример, нек једно учи у дневној соби, док друго свира инструмент или се игра напољу.

– Већа међусобна дистанца. Ако деца деле собу, свако мора имати неки свој кутак рецимо кревет, где може да се сакрије. Забаван начин је и да у неким тренуцима направите ‘зид од јастука’, па да уживају у одвојеним просторима.

3. Креирајте квалитетно заједничко време

Како деца имају потребу за пажњом родитеља, једнако им је потребна и блискост са братом или сестром. Врло често до свађа долази када једно дете осећа мањак љубави у односу на друго. Ово можемо спречити организовањем њихових заједничких активности.

4. Решите свађе у тренутку

Ако решавамо сваку њихову размирицу, деца неће научити сама да решавају конфликте. Колико год да је тешко, најбоље је да родитељи остану по страни, осим ако не дође до баш озбиљних проблема. Ако баш морамо да се умешамо, то можемо урадити и без „доливања уља на ватру“.

– Ускочите са „ваууу“. Уместо да их нападате ко је започео свађу и слушате све детаље, можда је реченица: „Вау, чини се да имате проблемчић, како могу да помогнем“, биће много боља. Ово ће поставити ствари на праву стазу и умириће ситуацију јер никога не окривљујете.

– Смирите се и решите проблем. Нека деца предложе идеје, а ви им помозите да пронађу решење које обома одговара. Ако немају идеју, предложите сами. Важно је стварање компромиса.

– Сви у истом сосу. Ако деца не могу да постигну договор, условите их – Или ће решити проблем, или им се играчка одузима. Ако се сусрећу са једнаким последицама, лакше ће функционисати као тим како би пронашли решење.