Порески обвезници у марту ове године пријавили су за уплату 12,5 милиона КМ мање него у истом мјесецу прошле године, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Како истичу, у марту ове године пријављене су обавезе за уплату ПДВ-а од 157.966.395 КМ, док је истом у мјесецу прошле године пријављено за уплату 170.536.192 КМ.

„Сасвим је логично да је дошло до смањења пријављене обавезе за уплату ПДВ-а по ПДВ пријавама, јер се ради о ПДВ-у у унутрашњем промету. Због смањења укупне потрошње дошло је и до смањења пријављене обавезе за уплату, јер многи обвезници нису радили у другој половини марта ове године“, рекао је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ, додајући да у ове податке није укључен ПДВ по основу увоза већ да се ради искључиво о унутрашњој потрошњи.

Ипак, с обзиром на то да велики број обвезника, прије свега угоститељство и туризам, није радио пола марта те да је драстично смањено кретање и потрошња нафте и нафтних деривата, пад прихода по основу ПДВ-а и није толико велики. У прилог томе говоре и подаци о прикупљеним директним порезима, који су драстично мањи у марту ове у односу на март прошле године.

Рецимо, Пореска управа Републике Српске по основу директних пореза, у марту наплатила је 49,1 милиона КМ, што је 29,4 милиона марака мање него у истом периоду прошле године. Иначе, како преноси портал Цапитал.ба, пореска каса у Републици Српској мања је за 34 милиона КМ у односу на исти мјесец прошле године.

Подаци показују да је Пореска управа Републике Српске на рачун јавних прихода РС у марту прикупила укупно 209,7 милиона КМ, што је за 14 одсто или 34,1 милион КМ мање у односу на исти мјесец прошле године.

Стручњаци истичу да би се већи пад прихода од ПДВ-а могао осјетити у априлу и да ће до тога сигурно доћи с обзиром на то да је у првој половини марта мање-више све радило док то у априлу врло вјероватно неће бити случај.

„Драстично су пали директни порези, што је у значајној мјери оштетило буџете нижих нивоа власти, међутим није било значајнијег пада прихода од ПДВ-а и то се очекивало. Имали смо апокалиптичну или тзв. зомби потрошњу и нагли пораст куповине основних животних намирница“, рекао је економиста Адмир Чавалић.

Он каже да пад прихода од дјелатности у којима је забрањен рад те од потрошње нафте и нафтних деривата, који значајно утиче на приходе од ПДВ-а, није утицао на драстичан пад прихода, јер је, са друге стране, појачана лична потрошња грађана.

„Дошло је до повећања личне потрошње због различитих порука из самих штабова и рестриктивних мјера, што је довело до благе панике и јаче потрошње. То је било само привремено и до краја марта то се већ смањило. Прави пад ћемо доживјети када нам дођу подаци у априлу“, рекао је Чавалић истичући да референтна тачка приче о економији треба да буде април, а не март, у којем се колико-толико, барем у првој половини радило нормално.