Фондација за привреду и рурални развој Источни Стари Град организовала је јуче на Хреши подјелу сјеменског материјала становништву Источног Старог Града, уз поштовање свих превентивних мјера против вируса корона.

Директор Фондације за привреду и рурални развој Александар Гавриловић истакао је да ће Општина у наредном периоду финансирати набавку још седамдесет пакета сјеменског материјала који ће бити подијељени пољопривредницима из Источног Старог Града.

– Оно што је новина је да ће ове године бити засијано 50% више површина него што је то било прошле године, а пластеничка производња постаје све популарнија на општини – додао је Гавриловић.

Општина је у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједила стотину сјеменских пакета у оквиру пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима.

Начелник Гашановић се захвалио Министарству као и министру Пашалићу, и сарадницима министарства који су уложили напор да се све ово данас реализује.

– Посебно ме радује да је Министарство имало разумијевања за наше проблеме и потребе у руралном подручју, на ентитетској линији као изразито неразвијене општине. Општина ће издвојити одређена средства да набави додатне пакете сјемена који ће бити подијељени људима који се на озбиљнији начин баве пољопривредом и који сију на већим површинама – рекао је начелник Гашановић.

Општина Источни Стари Град планира у наредном периоду кредитним задужењем изградити пијацу здраве хране на Требевићу, гдје је планирана продаја производа који су искључиво произведени на територији Источног Старог Града.

– Министарство проводи ванредну мјеру подршке пољопривредној производњи, на простору Сарајевско-романијске и Горње-дринске регије и биће подијељено хиљаду сјеменских пакета. За Источни Стари Град је обезбјеђено стотину пакета за мала породична пољопривредна газдинстава. Основни циљ ове подјеле јесте да се омасови пољопривредна производња и да се успостави прехрамбена равнотежа на цијелој тероторији Републике Српске – рекла је руководилац подручне јединице Соколац Јелена Мићић.

Мићићева је рекла да је ово једна у низу мјера које се спроводе на регији, што се тиче ове општине и најавила да ће почетком сљедеће седмице кренути и реализација пројекта производње поврћа у заштићеном простору, гдје ће бити постављено четрдесет пластеника.

– Имамо подршку и суфинансирање Општине и заиста овим путем желим да изразим захвалност јер су сви пројекти које смо кандидовали били уважени од стране Општине и данас имамо видљив раст пољопривредне производње. Позваћу све грађане да купују домаће, да заштитимо своје произвођаче и своју производњу – додала је Мићићева.