Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је вјерницима поводом Васкрса да не ослабе вјером и духом у овим данима искушења, него да покажу да су људи и народ јаке вјере, али исто тако и народ културе одговорности према себи и према другима.

Митрополит Хризостом је истакао да је овогодишње вријеме великог и часног поста прошло у духовним и биолошким борбама, као и страховима и неизвјесностима да ли ће неко од нас или неко од нама блиских и драгих бити инфициран смртоносним вурусом корона, али је поручио да хришћани треба да живе у слободи која се не боји смрти.

– Осим смртоносне заразе коју је изазвао Ковид-19, он је изазвао биолошку панику. То је паника маса каква није забиљежена у историји човјечанства. Ми, пак, хришћани морамо живјети у слободи којом нас Христос ослободи, у слободи која се не боји смрти – нагласио је владика Хризостом у васкршњој поруци.

Он је истакао да зна и осјећа да су свима срца отежала, а душе обавијене тугом и жалошћу због овог искушења са пандемијом вируса корона која је не случајно спопала већ на самом почетку великог и часног поста.

– Ђаво никад не мирује. Посебно није мировао на почетку и током нашег васкршњег поста! Говорио сам да ћемо у току овог поста имати велика искушења. Али, браћо и сестре, гледајући драговољно страдање Христа Господа, морамо и можемо у њему наћи утјеху и снагу да поднесемо ова наша страдања, болести и невоље које трпе наша тијела – поручио је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом је позвао вјерујући православни народ да не ослабе вјером и духом у данима искушења, него да, напротив, покажу да су људи и народ јаке вјере, али исто тако и народ културе одговорности према себи и према другима.

– Бог нас на само њему својствен начин кроз ово искушење позива да будемо његови сарадници у чувању нашег здравља и здравља других људи око нас. Ми вјерници, колико год се надамо у помоћ и милост Божију, морамо исто толико и још више допринијети очувању свог здравља и здравља других људи око нас – рекао је Хризостом у Васкршњој поруци.

Он је упозорио да не треба да вјерници олако злоупотребљавају име Божије са овом или оном пандемијом, посебно не са казном Божијом, јер, како је навео, Бог је љубав и милост, а кажњавање је људска категорија и не припада Богу.

– Ми смо, браћо и сестре, поносни на нашег Светог оца Саву, првог архиепископа наше аутокефалне Цркве и нашег просветитеља. Али има још нешто много важно због чега смо овог момента поносни на њега. Прво, на чињеницу да је он почетком 13. вијека у манастиру Хиландару устројио болницу, и друго, да је он изван манастира Хиландара формирао карантин за оне који су бивали заражени од оновремених разноразних вируса – напоменуо је митрополит Хризостом.

Тиме је, истакао је он, Свети отац Саво показао да поред вјере, надања у Бога, те молитве, људи треба да буду Божији сарадници у очувању свог здравља и да имају културу лијечења, поштујући постулате медицинске науке.

Митрополит дабробосански апеловао је да се сви људи сконцентришу на очување свог и здравља оних око себе.

– Сачувајмо тјелесно и духовно здравље које је претежније од свих богатстава овога свијета, здравље која ће нам итекако требати у обнови живота, народа и Цркве… Не упадајмо у замке страха и панике, које могу бити једнако опасне, ако не и опасније и од самог вируса корона – рекао је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да, чувајући себе и друге прописаним мјерама од евентуалних инфекција, вјерници треба да припремају себе, Свету цркву и храмове за велики празник Васкрс.

– Желимо и хоћемо да Васкрс славимо у радости и весељу, а не у страху и забринутости. Припремљени, прије свега духовно, а потом срествима заштите и ничим не доводећи у питање нашу вјеру, наду и љубав према Богу и ближњему у ово вријеме пандемије, прославимо свијетло Христово васкрсење пјевајући: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатра и онима у гробовима живот дарова! – навео је митрополит Хризостом у поруци.

Он се помолио за оздрављење свих који болују од вируса корона, додајући да тугује за свима онима који су стсрадали од ове опаке болести.

Митрополит Хризостом је посебно поздравио све љекаре, медицинске раднике и све запослене и ангажоване у болницима и другим мјестима лијечења инфицираних вирусом корона, изражавајући дивљење и захвалност за њихову жртву и њихову љубав према ближњима.

Поручивши да је Васкрс празник над празницима и весеље над весељима, митрополит дабробосански честитао је православним вјерницима највећи хришћански празник традиционалним поздравом „Христос васкрсе!“.