Прије само нешто мање од мјесец дана Сингапур је био хваљен као једна од земља које су најбоље одговориле на пандемију вируса корона, али је други талас снажно ударио град државу, па је од 17. марта број потврђених случајева у Сингапуру порастао је са 266 на више од 5.900.

За Сингапур, који се простире на само око 700 квадратних километара и броји 5,7 милиона становника, тај број је значајнији него у великим земљама у којима се број новозаражених сваког дана броји хиљадама.

У почетку је изгледало да је град држава успјела да сузбије ширење вируса без увођења рестриктивних мјера, што је за остатак свијета било охрабрујуће.

Према анализи коју објављује Си-Ен-Ен, новом удару вируса корона допринијело је то што су у Сингапуру превидјели кластере случајева међу радницима мигрантима који живе у пренасељеним објектима и потцијенили брзину којом инфекција може да се прошири у граду у којем нису уведене мјере карантина.

У тексту се указује да Сингапур има предности које много веће земље немају. Има само једну велику копнену границу, са Малезијом и строго контролише људе који долазе авионом.

Има и здравствени систем свјетске класе, али и склоност да уведе драконска правила која би могла да донесу корист влади када покушава да контролише пандемију.

Оно што је у почетку спријечило ширење заразе биле су мјере које су укључивале строги карантин за све који долазе из иностранства, као и подизање свијести међу становништвом о предузимању превентивних мјера.

Масовно тестирање и изоловање свих потенцијално заражних, Сингапур је могао да остане релативно отворен и да настави да функционише као и обично.

Међутим, сада су се мјере показале као неуспјешне, брзина којом је вирус могао да се шири са особе на особу постала је већи него што би била да су уведене мјере затварања и социјалне дистанце, наводи Си-Ен-Ен.