На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ овог јутра вози се по мјестијично влажним и клизавим коловозима, уз слабију маглу на дионицама у котлинама, уз ријеке и језера, а на граничним прелазима у БиХ тренутно нема дужих чекања на прелазак границе.

Улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе с боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица које су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора су затворили све граничне прелазе према БиХ. Улазак у те земље је дозвољен само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе гранични прелаз Клобук.

Имајући у виду огромне напоре које медицински радници у Републици Српској сваког дана улажу да помогну свим обољелима упркос опасности од вируса корона, Ауто-мото савез Републике Српске донио је одлуку да бесплатно пружи услугу превоза возила здравствених радника Српске који остану у квару или им затреба друга врста помоћи на путу на територији Републике Српске и БиХ.

АМС заједно са својих 49 ауто-мото друштава захваљује свим возачима камиона, који упркос опасности од вируса корона максимално стрпљиво и уредно превозе робу и снабдијевају тржиште Српске и БиХ прехрамбеним, медицинским и другим производима.

Становништву Републике Српске упућен је апел да прате упутства Владе Републике Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница, те да не крећу на пут без пријеке потребе.

На релацијама међуентитетска линија Лапишница – Рогатица – међуентитетска линија Ново Горажде и међуентитетска линија Станић Ријека – међуентитетска линија Каруше – Подврсник – Требиње – Мокри Долови креће се вангабаритни терет, па је возачима упућена молба за опрезнију вожњу на тим правцима и да поштују упутства лица из пратње.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

У току је изградња мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини – граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на регионалном путу Укрина – Горња Вијака, као и на на регионалном путу Шековићи – Цапарде.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта на локалном путу Сводна – Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице – Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре – Прибој – Бањ Брдо.

На подручју ФБиХ на магистралним путевима Србљани – Босанска Крупа у кањону Уне и Сребреник – Орашје у тунелу Орманица у току су санациони радови, због чега се на мјесту радова саобраћа успорено, једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук”, од 5. до 21.00 час саобраћа се двосмјерно. Од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, а до 5.00 часова саобраћај кроз тунел је обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона алтернативне правце Добој – Шићки Брод – Сарајево и Жепче – Завидовићи – Олово – Сарајево.