Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да велике силе, као и УН и Савјет безбједности, дугују одговоре о вирусу корона, између осталог да ли је природан или лабораторијски.

– Србија очекује да се у међународним форумима, прије свега у УН и Савјету безбједности, покрене широк дијалог како би се свијету дали одговори о поријеклу вируса, сумњи на биолошки рат, посљедицама које ће пандемија оставити – рекао је Дачић.

Он је додао да је потребан разговор о томе како ће свијет и међународни односи убудуће изгледати, каква је судбина бројних међународних политичких и економских организација и пројеката који сада постоје, а који су више или мање заказали у одговору на ову кризу.

Дачић је за “Вечерње новости” изјавио да прије свега мисли на ЕУ, али и НАТО, УН, ОЕБС, ММФ.

Он је оцијенио да је добро било што је Србија националне интересе, између осталог, заснивала и на јачању билатералних веза са појединим свјетским силама, попут Кине, Русије, Турске, али и Уједињеним Арапским Емиратима и другим важним земљама.

А, каква је реакција Савјета безбједности и УН? Видите и сами да је Савјет безбједности током априла одржао само једну сједницу о вирусу корона – рекао је Дачић.