Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, за Н1 је казао да је за вријеме пандемије корона вируса, у Републици Српској без посла остало 2.403 радника, а да је више од 1.100 било запослено на одређено вријеме, а остатак на неодређено.

Од тога је највећи број радника у трговини и угоститељству, док је прерађивачка индустрија на трећем мјесту. Како је Вишковић навео, да није све тако црно показује и бројка да је 867 радника добило запослење. Све то је предочио из званичног документа Завода за запошљавање РС.

– За април ћемо уплатити најнижу плату, порезе и доприносе, али ће бити проширено и на оне субјекте који су због корона вируса имали угрожено пословање. У априлу, 55 милона КМ ће нам требати и биће обухваћено 70.000 радника – навео је Вишковић за Н1.

Рекао је да је су донијели одлуку о полицијским службеницима, гдје ће њих око 5.500 имати право на новчану накнаду. Такође, овдје ће бити обухваћене и цивилна заштита, инспекција, и још неке службе које су имале директан додир са људима који су имали везе са љуидма зараженим корона вирусом.

– То је симболична накнада за њихов труд и залагање – рекао је Вишковић.

Такође, додао је да возачи у међународном превозу су у вријеме ескалације корона вируса возили робу из БиХ према земљама које су пуно више погођене корона вирусом, и тиме су омогућили да се имају обезбјеђене животне намирнице, те да ће се ићи и њима да се помогне.

– Трговци су имали добит и мислим да могу дати своје плате радницима, јер су радили све вријеме. Очекујем да своје запослене адекватно награде – навео је Вишковић.

Изразио је забринутост јер у РС у посљедња два дана има више од 100 заражених.

– Дао сам да се направе анализе стручњака гдје је проблем и како да се реагује и ставимо то под контролу. Данас је крај девете недјеље како се боримо са корона вирусом и било је за очекивати да се то смањује, а ми смо дошли у протекла дана до маскимума – рекао је и додао да струка сматра да смо се почели комотније понашати.

– Зато смо за мајске празнике проширили полицијски час, и остају на снази мјера забране за викенд између мјеста становања, забрана окупљна, као и ношење заштитне опреме – истакао је Вишковић.

Нагласио је и да сутра у РС-ступа на снагу уредба, гдје ће комунална полиција и инспектори скупа са Министарством унутрашњих послова, укључити се у санкционисање оних особа који се не пидржавају мјера Штаба и Владе РС.