Фото: Дадо Рувић

Јутрос су узети узорци шест лица са подручја општине Соколац, која су под здравственим надзором, и послати су на анализу Институту за јавно здравство Републике Српске. Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Соколац и начелник општине Милован Бјелица појаснио су, поред лица у самоизолацији, тестиране особе које због одређених здравствених тегоба морају бити упућена на лијечење.

– Узети су брисеви од пет лица која су у самоизолацији, а двије особе су тестиране јер без потврђених резултата о неприсуству вируса корона не могу бити примљене у неку зравствену установу на лијечење које им одређује љекар породичне медицине. У нашој општини ситуација је и даље стабилна. Тренутно је под здравстеним надзором шест особа, а ова мјера до сада је изречена за укупно 271 лице – казао је он.

Крсна слава Ђурђевдан, коју прославља велики број вјерника, протекла је у најбољем реду.

– Полицијски час који је трајао од 15.00 до 5.00 часова поштован је у потпуности. Није било пријављених масовних окупљања у домаћинствима – казао је шеф Одјељења Комуналне полиције Соколац Бојан Маринковић.

Почело је попуштање мјера, тако да у Републици Српској вечерас полицијски час почиње у 22.00 часа и трајаће до сутра у 5.00 часова ујутру ради спречавања ширења вируса корона.

– Од 11. маја почињу са радом кафићи, ресторани, роштиљнице, приватне стоматолпшке ординације, фитнес-центри. Фризерски салони у Сокоцу почели су раније са радом, из разлога што нису имали капацитет за окупљање већег броја муштерија. Узимајући у обзир да су донесене препоруке да се рад у угоститељским објектима организује само у баштама, општина ће изаћи у сусрет угоститељима у виду закупа јавне површине. Наравно, радници и гости мораће водити рачуна о придржавању свих заштитних мјера – казао је Бјелица.

Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац посљедња је у низу образовних установа које су обуставиле рад због епидемије вируса корона, и то 24. марта. Недуго затим, Општински штаб за ванредне ситуације у договору са уководством вртића донио је одлуку о обустави плаћања боравка дјеце за мјесец април.

-Обустављено је плаћање, али без обзира на новонасталу ситуацију све малишане чека њихово мјесто. За сву дјецу која буду користила услуге вртића у мјесецу мају, наплаћиваће се боравак за половину мјесеца. У јуну ће се наставити са устаљеним начином плаћања обавеза. Прије него што смо донијели одлуку о поновном раду, у сарадњи са руководством Установе обављена је анкета како би се утврдила заинтересованост родитеља. Њих 44 је изразило жељу да у мају пошаљу дјецу у вртић, док их је 105 потврдило боравак за мјесец јун. На основу тога, организоваће се рад, а све са придржавањем прописаних мјера. Инситут је објавио детаљне препоруке за рад у установама за предшколско образовање, према којима се треба организовати рад у мањим групама. Пошто се дјеца неће враћати у школске клупе, на услузи вртићу биће одређене учионице које користи Основна школа „Соколац“, а Општински штаб је већ наручио топломјере на даљину и довољне количине дезинфекционих средстава за вртић – истакао је начелник Сокоца.

Једна од новина је да се рукавице не морају носити на отвореном, али на снази остаје обавезно кориштење заштитних маски.