Вода најбоље гаси жеђ и хидрира тело. Уз један трик може и додатно да убрза метаболизам.

Вода привремено подстиче метаболизам код одраслих и деце с прекомерном тежином, а нека истраживања показују да се то дејство повећава ако је вода коју пијемо хладна.

Једна група научника је дошла до закључка да је 40 одсто убрзања метаболизма последица чињенице да тело загрева воду на телесну температуру, односно тело троши енергију на загрејавање, пише дневник.хр.

Две студије спроведене на млађој популацији показале су да испијање 500 милилитра хладне воде повећава сагоревање калорија за 24 до 30 одсто током 90 минута.

Истраживања су показала и да утицај воде на метаболизам може варирати од особе до особе. Зато имајте на уму да, иако су истраживања потврдила да хладна вода може подстаћи сагоревање калорија, снага тог ефекта ипак варира од особе до особе.

Наравно, само конзумирање хладне воде није довољно ако вам је циљ да изгубите килограме. Ради се само о малој помоћи. За остварење овог циља ипак је потребно смањити унос калорија, колаче заменити воћем, бавити се неком физичком активношћу и учинити све што можете да ваша пробава буде уредна. И притом морате пити и довољно воде, која је важан део здравог живота независно од потрошње калорија.