Рад угоститељских објеката у Републици Српској биће организован у периоду који не нарушава почетак забране кретања, до 22 часа, а угоститељи ће моћи послуживати госте унутар објеката (кафане,ресторани, хотели…), саопштено је из Уније удружења послодаваца Републике Српске уз напомену да је Штаб за ванредне ситуације уважио њихову иницијативу.

– Радно вријеме приређивача игара на срећу се такође организује у периоду који не нарушава почетак забране кретања до 22 часа – додају из Уније.

На захтјев чланица који послују у дјелатности угоститељства и припреме игара на срећу Унија удружења послодаваца Републике Српске је 7. маја упутила иницијативу Влади Републике Српске-Штабу за ванредне ситуације по питању доношења одлука о дужини радног времена и условима рада у периоду од 11. маја 2020. године.

У иницијативи су наглашени проблеми везани за радно вријеме угоститеља и приређивача игара, као и други проблеми везани за пословање ових субјеката у периоду након 11. маја 2020 године.

– С обзиром да су послодавци из сектора угоститељства претрпјели значајне штете у периоду важења забране рада и посљедично угрожености великог броја радних мјеста, као и чињенице да значајнији дио прихода ова дјелатност остварује у другом дјелу дана (након 15 часова), предлажемо да радно вријеме угоститељских објеката у периоду након 11. маја 2020. године траје до почетка забране кретања односно до 22 часа уз поштовање свих препоручених мјера заштите здравља корисника услуга – наводи се у иницијативи Уније.

Њихов приједлог је био и да се послодавцима којима је основна дјелатности припрема, послуживање и достава хране (ресторани, кетеринг) омогући послуживање хране и пића унутар објеката уз поштовање свих препоручених мјера заштите здравља корисника услуга.

У понедјељак у Републици Срспкој почињу са радом угоститељски објекти, фризерски и салони за уљепшавање, приређивачи игара на срећу, фитнес центри, стоматолози, јавни превоз, сви трговачки објекти. Рад се одобрава уз поштовање мјера које остају на снази, преноси БН ТВ.