Катар, који је главни испоручилац течног природног гаса у свету, може покренути велики гасни рат.

Како пише Блумберг, до тога би могло доћи због снижења цене сировина услед пада потражње због коронавируса и раста светских залиха након топле зиме.

Након што је коронавирус погодио купце гаса из Азије, а затим и из Европе, где је краљевина преусмерила своје сировине, завнична Доха се нашла пред тешким избором: смањити производњу или смањити цену сировина ради одржавања потражње.

“Смањење производње ц́е ударити на приходе Катара. Осим тога, то ц́е дати могуц́ност Аустралији да одузме Дохи њену националну гордост – статус главног светског испоручиоца течног гаса”, пише Блумберг.

Ако Катар донесе одлуку да смањи цену сировина ради повећања потражње и покрене рат ценама, то може довести до тога да производња гаса буде непрофитабилна чак и за светске произвођаче са ниским трошковима производње. У догледној будуц́ности цена гаса може постати и негативна, како је то вец́ било са нафтом у априлу 2020. године, преноси Спутњик.

“Катар очекује сигуран пораз, без обзира на стратегију коју изаберу власти земље”, пише агенција.

Према оценама Блумберга, након повец́ања потражње за гасом у Азији компанија Катар Петролеум више нец́е слати течни гас у Европу, с тим да тај процес може трајати више месеци.

Велика понуда на светском тржишту течног природног гаса може остати на снази до 2025. године, сматрају у Међународном гасном савезу. Државе – произвођачи гаса у будуц́ности би могле да формирају картел, сличан нафтној организацији ОПЕК како би се регулисало тржиште.