Јапански експеримент је показао колико се брзо коронавирус може проширити у кафићу и подсетио на важност редовног и темељног прања руку.

Виролог Марк Ван Ранст је на свом Твитер профилу поделио видео који приказује колико се брзо вирус преноси међу људима током уобичајеног понашања у затвореном простору, ресторану или кафићу.

У експерименту је учествовало 10 особа, од којих је само једна “била заражена” – флуоресцентном бојом која је представљала вирус, један младић је утрљао у шаке.

Друштво је у наставку радило све што се иначе ради по ресторану. Учесници су узимали храну, ћаскали за столовима, пили… Након само пола сата, угашена су светла, а на видело је изашло колико су се флуоресцентне честице прошириле.

Осим на прибору за јело, чашама и столовима, флуоресцентне мрље биле су видљиве и на појединим деловима тела које су људи додиривали, на њиховим устима, носевима, рукама…

Експеримент је показао колико је важно често и правилно прање руку, али и ношење заштитне опреме попут рукавица и маске.