Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац прославило је данас, по први пут од оснивања, крсну славу – Светог Василија Острошког, a тим поводом освјештане су нове просторије Удружења, које се налазе у Гласиначкој 13. Обиљежавању славе, присуствовали су свештеници Црквене општине Соколац, начелник општине Милован Бјелица и чланови Удружења.

Старјешина Храма Светог пророка Илије протојереј ставрофор Илија Чупић честитао је свим православним вјерницима данашњи дан.

-Свако добро дјело у данашње вријеме наилази на трновит пут. Ви сте храбро кренули на тај пут, с љубављу према Богу, својој Православној цркви, и нашем свецу Василију Острошком, који нас помаже и чува. Нека благослов Чудотворца буде над свима вама, кроз читав ваш и живот ваших породица – поручио је отац Илија.

Просторије Удружењу „Свети Василије Острошки“ уступила је општинa Соколац.

-Једно од најважнијих удружења за нашу локалну заједницу јесте управо ово, које је проистекло из дугогодишње традиције ходочашћа манастиру Острог. Свети Василије Острошки је веома поштован светац на овим просторима, његово име носи и средња школа у Сокоцу. Романија је велики допринос дала када су у питању ослободилачки ратови, што се види по бројним спомен – обиљежјима у нашем граду, првенствено мислим на Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“ и манастир Светог Великомученика Георгија. Протеклих година, на подручју наше општине, обнављају се и граде бројне цркве и манастири. Ријетка смо средина, која је имала част да угости преко педесет епископа и владика, те три патријарха. На вама, младима, је да наставите да дјелујете у том правцу. Чувајте нашу традицију и вјеру за будуће генерације које долазе – казао је начелник Бјелица, честитајући крсну славу члановима Удружења.

Предсједник Удружења „Свети Василије Острошки“ Ненад Радовић обратио се присутнима:

-Окупили смо се, драга браћо и сестре, на овај свети дан, како бисмо прославили крсну славу и освјештали просторије и дали им нови дух. Дванаест година дијелимо добро и зло, дијелили смо километре, комадић хљеба, гутљај воде, дијелили смо тренутке нервозе и љубави на ходошаћу до манастира Острог. На крају смо овдје заједно, како бисмо душу и руке наше пружили другим људима, онима којима је заиста потребна наша помоћ – истакао је Радовић.

Идеју о формирању Удружења предложио је протојереј ставрофор Илија Чупић и за девет мјесеци постојања, релизоване су бројне активности.

-Наше дјеловање се искључиво базира на вјерско – хуманитарном раду у нашој средини, али и у сусједним општинама. Помогли смо социјално – угрожћене категорије становништва, учествовали у организацији вјерских бесједа у сарадњи са свештенством Црквене општине Соколац, обишли вјерска духовна и историјски значајна мјеста и објекте који су од круцијалне важности за православни народ, учествовали на ходочашћима у нашој држави али и региону, пружили допринос организацији добровољних акција крви, као и јачању и обнови еколошке свијести. Све наведено не би било могуће без заједништва. Највећу захвалност дугујемо нашем свештенству, потом начелнику општине господину Бјелици, као и бројним привредницима и појединцима који су препознали наш рад. За кратко вријеме оставили смо видљиве трагове иза нас, a надамо се да ће ти трагови и име нашег Удружења остати деценијама да се спомињу – поручио је Радовић.

Због епидемиолошке ситуације, ове године одгођено је традиционално ходочашће од Сокоца до манастра Острог.