Фото: eparhijabihackopetrovacka.org

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је да више страхује за оне који прогоне владику будимљанско-никшићког Јоаникија надајући се да неће истрајати у свом безумљу, јер њега, свакако, не могу сломити, али зато могу навући гњев на себе и своје потомке.

Епископ Сергије је изразио наду да ће владика Јоаникије ускоро бити ослобођен.

– Ми, твоја браћа у архијерејству, али и твоја многобројна духовна дјеца, пријатељи и поштоваоци, са зебњом пратимо сва дешавања у вези твога заточења, вјерујући и надајући се да ћеш што прије слободан угледати сунце слободе, те да ће та слобода обасјати ону већинску Црну Гору која слиједи тебе и нашег митрополита Амфилохија – навео је владика Сергије у писму упућеном епископу Јоаникују објављеном на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Владика Сергије истакао је да вјерује да они који прогоне српско православно свештенство неће истратаји у свом безумљу.

– Утамничени брате, нема тог полицијског мрака који може затамнити светост Светог Василија, нити има тог зла које ће прекрити темеље истинске Црне Горе. Да је то тако свједочиш и сам, неправедно заточен вољом подгоричког дахије, чији послушници, за шаку сребрењака, себе стављају у улогу Јуде, не марећи о себи и своме потомству – истакао је владика Сергије.

Владика Сергије нагласио је да је епископ Јоаникије, иако утамничен, слободнији од свих оних који су га затворили, а да су браћа која га бране војска Светог Василија, истински насљедници оних часних предака који су гинули на Мојковцу и Грахову, бранећи само оно без чега би изгубили себе.

– Знам да ћеш из ове невоље изаћи већи и виши но што иначе јеси, зато више страхујем за оне што те прогоне, надајући се да неће истрајати у своме безумљу, јер тебе, свакако, не могу сломити, али зато могу навући гњев на себе и своје потомке – истакао је епископ Сергије.

Он је указао да није таме ни сјаја не би било, да није злих ни добре не би познали, да није ноћи ни зори се не би радовали.

– Владико и брате Јоаникије, већа је истинска Црна Гора, која моли за тебе, него безумље безумних. Зато те поздрављам цјеливом љубави и молитвама, вјерујући да ће ускоро доћи дан када ћемо сви заједно служити Свету литургију, радујући се Ономе који нам је рекао: “Мене су гонили и вас ће гонити!” Пред зору је најтамније! Христос Васкрсе! – навео је владика Сергије.

Епископу Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу одређено је задржавање до 72 сата након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу.

Они су притворени због литије Светом Василију Острошком 12. маја у Никшићу на којој се окупило више хиљада грађана, а која је прошла упркос забрани јавних окупљања.

Свети архијерејски синод СПЦ најоштрије је осудио најновији прогон СПЦ у Црној Гори и хапшење епископа Јоаникија и свештеника, оцијенивши да црногорска власт под лажним изговором борбе са вирусом корона, користи прилику за обрачун са СПЦ и њеним вјерницима.

Због хапшења епископа Јоаникија и седам свештеника СПЦ у више црногорских градова одржани су протести током којих је полиција Црне Горе примјенила силу према грађанима.

Хапшење владике и свештеника изазвало је реаговања у Републици Српској и Србији.