Према ажурираним подацима Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“, на подручју општине Соколац нема новозаражених лица а у самоизолацији се налази њих 12. Директорица ове установе, педијатар др Адријана Станар истиче да је епидемиолошка ситуација у нашем граду стабилна.

– Тренутно се у самоизолацији налази 12 лица. Јуче су у процес здравственог надзора стављена три лица, док је за једно лице овај вид мјере истекао. До сада је укупно кроз самоизолацију прошло и пролази 286 лица, а за њих 274 мјера здравственог надзора је истекла – рекла је др Станар.

Станарева је још додала да је неопходно да се становништво и даље придржава свих превентивних мјера препоручених од стране Института за јавно здравство Републике Српске и Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

У понедјељак, 18. маја, почиње са радом Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац, када се очекује повратак 45 малишана. Како нам је рекла директорица вртића Биљана Косорић, урађене су све припремне активности, првенствено дезинфекција.

-Током ове седмице дезинфиковани су комплетан објекат, намјештај и играчке, као и спољашњи простор. Радници су одрадили велики дио посла како би, у складу са наредбама надлежних и препорукама Института за јавно здравство РС, спремно дочекали повратак дјеце. На основу, претходно обављене анкете о заинтересованости родитеља за боравак њихове дјеце у вртићу током мјесеца маја, имамо пријављених 45. Они су, такође, упознати на који начин ће доводити и одводити дјецу – рекла је Косорић.

Након паузе, изазване епидемијом вируса корона, ове седмице поново је пуштен у функцију аутобуски саобраћај. Одлукама надлежних, прилагођен је рад Аутобуске станице „Аутохерц“ Соколац. Руководилац саобраћаја у „Аутохерцу“ Немања Марјановић казао је да се саобраћа са смањеним капацитетом путника.

-Са попушањем мјера Владе РС, поново је покренут јавни, градски саобраћај на територији града Источно Сарајево. Организован је превоз са смањеним капацитетом, уз обавезно ношење маски и рукавица за возаче и путнике. Узимајући у обзир да школе не раде, локалне линије за превоз ђака на подручју општине Соколац не функционишу – појаснио је Марјановић.

Тренутно је дозвољен републички превоз до 50 и преко 50 километара, али како истиче Марјановић, с обзиром да је забиљежен смањен број корисника аутобуског саобраћаја, бројни превозници још се нису одлучили да покрену поменуте линије. Он је подсјетио и да међународни саобраћај још није у функцији.

Из Аутобуске станице „Аутохерц“ Соколац апеловали су на путнике да се придржавају свих мјера приликом путовања, те потврдили да се цијене карата нису мијењале.