Фото: Pixabay.com

Мачке су животиње променљивог расположења.

Некада вам се можда чини да вас ваша мачка цео дан игнорише, а онда вам се изненада привуче и скочи вам у крило, очекујући да је мазите, све док она не одлучи да је крај.

За то постоји неколико разлога.

1. Тражи сигурност

Мачке су спремне да нападају и да се бране, па чак и када вам се чини да је мачка хладна, заправо је у приправности за било какву буку или мирисе који би значили да мора започети са нападом. Међутим, спавање је њихово најугроженије стање.

Будући да су мачке увек спремне за акцију, има смисла то да ће потражити додатну заштиту тако што ће се увити поред свог власника. Тако ћете својој мачки пружити додатан осећај сигурности током спавања, када је она најосјетљивија, објашњава Микел Делгадо, стручњак за понашање мачака. Ако ваша мачка спава у вашој близини, то значи да вам верује и да се уз вас осећа сигурно.

2. Жели топлину

Мачја нормална температура износи до 38,8 степени, због чега своју мачку обично можете да нађете на осунчаном прозору или стиснуту у кутији како упија што више топлине, а то укључује и коришћење ваше телесне температуре како би се утоплила.

3. Означава своју територију

Мачке воле да обележавају своју територију својим мирисом. Зато када мачка спава на вама, она вас заправо на тај начин означава као свог власника.

4. Жели да се веже

Ако се питате: “Зашто моја мачка спава на мени?“, то може да буде због тога што она на тај начин покушава да вам каже да вас воли.

Није необично да се мачке мазе са другим мачкама пре спавања, односно користе другу мачку као удобан јастук. Ипак, ако је једина мачка у кући, врло вероватно ће искористити вас као алтернативу. Чак иако није једина мачка у кући, можда ћете ипак ви бити њихов омиљени јастук, каже Делгадо.

Ако ваша мачка воли да спава на вашим грудима или у њиховој близини, то је због тога што је звук ваших откуцаја срца и стално дисање привлачи и теши. Уколико ваша мачка воли да спава у крилу, то је вероватно зато што зна да ћете их више мазити и пружити им више љубав док је у вашем крилу.