Цијене смјештаја за љетовање ове године на Јадранском приморју, због новонастале ситуације изазване пандемијом ковида-19, ниже су за све који се овог љета одлуче да отпутују у Црну Гору и Хрватску, кажу из туристичких агенција у БиХ.

Из туристичке агенције “БХ Пассспорт” Сарајево казали су да већ имају повратне информације од приватних смјештаја из Хрватске, у којима су одлучили да спусте цијене својих услуга.

“У току ове пандемије већина приватних смјештаја нам је доставила повољније понуде него што су биле прије ове цијеле ситуације”, казали су из ове агенције.

Из туристичке агенције “Унис Тоурс” у Бањалуци истичу да и они у Хрватској за смјештаје имају попусте.

“На попусте су се одлучили приватни хотели који сигурно знају да ће радити ове сезоне”, рекла је Гордана Благојевић, шеф Пословнице агенције “Унис Тоурс” Бањалука.

Према њеним ријечима, још се чека шта ће бити са граничним прелазима, односно када ће бити дозвољен прелазак граница и какви ће бити услови и мјере.

“Нама из туристичких агенције тренутно је најбитнији фактор да се при уласку у другу државу укине обавеза теста на вирус корона, па да наши путници који желе да путују могу да иду”, казала је Благојевићева за “Независне”.

Додају да су, што се тиче до сада уплаћених аранжмана, велику заинтересованост имали за европска путовања, али је сада све у фази мировања.

“У случају да неко жели да одустане или да помјери своје љетовање за неки период, странкама се даје ваучер на основу којег сва уплаћена средства у нашој агенцији могу да искористе у наредних 18 мјесеци, било да се ради о истом или замјенском путовању. Након тога, ако се странка не одлучи ни за једну опцију, агенције ће вратити новац”, истиче Благојевићева.

Из туристичке агенције “Хит Тоурс” Тузла истакли су да је, и поред тога што су цијене смјештаја ове године ниже због појаве вируса корона, велики дио њихових путника отказао љетовања на Јадрану управо због страха од могуће заразе.

“Иако су хотели с којима ми сарађујемо у Хрватској и Црној Гори спустили цијене смјештаја, велики број наших клијента не жели да путује, већ отказују љетовања ове године”, казали су из ове агенције.

Додају да је један од великих проблема то што им хотели не желе вратити новац, већ њихови клијенти могу умјесто тога добити ваучер који ће моћи искористи до краја ове године.

Предраг Турнић, директор агенције “Фриенд Травел” Требиње, истиче да је љетна сезона веома неизвјесна јер још се не зна датум слободног преласка граница и путовања у друге земље.

“Још је неозбиљно клијентима нудити љетовања изван БиХ, а нисте сигурни у реализацију истих. Ми као агенција свакако смо спремни са својим промотивним понудама љетовања у другим земљама, али као што сам већ поменуо, све док се несметано не отворе границе и омогуће путовања без велике процедуре, сматрам да је неозбиљно клијентима нудити услуге љетовања изван БиХ”, казао је Турнић.

Један Бањалучанин каже да, уколико вирус попусти, планира са породицом да оде негдје на љетовање, али још није сигуран да ли би изабрао Неум или отишао изван БиХ.

“Друга опција је Црна Гора, али ипак још пратим епидемиолошку ситуацију и шта ће бити на границама. Ако буде компликована процедура, отићи ћемо негдје на одмор у БиХ”, каже он.

Промоција дестинације РС

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, рекао је за “Независне” да раде на томе да се у наредном периоду посвете промоцији туристичких дестинација Републике Српске.

“С обзиром на то да долази вријеме годишњих одмора, ми ћемо се, у сарадњи са надлежним институцијама, окренути ка промоцији домаћих туристичких потенцијала”, навео је Благојевић.

Подсјећамо, ове седмице је најављен и састанак у вези с новим туристичким програмом и подјелом ваучера које би добили грађани РС, а које могу да искористе на дестинацијама у Српској.