Фото: Б.Радоњић

Организација ратних војних инвалида Зворник данас је служењем парастоса погинулим борцима у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату и полагањем цвијећа на централни споменик на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, обиљежила Дан Илијашке бригаде.

Помен погинулим борцима је служило свештенство Црквене општине Соколац у Храму Свете Петке. Протојереј – ставрофор Златко Богдановић је након службе изразио вјечну захвалност борцима који су своје животе дали за слободу.

– Жртва наших погинулих бораца, који су се несебично борили, може се поредити и са Христовим дјелима, јер су и они дали животе за Царство небеско, вјечни живот, спасење свих људи, очување светиња, породице, дјеце, старих и немоћних. У Светом писму пише: „Нема веће љубави, него ако неко живот свој положи за ближњега свога“, поручио је отац Златко Богдановић.

Фото: Б.Радоњић

Након парастоса, услиједило је полагање вијенаца на централно спомен – обиљежје. Вијенце су положили: Комадант Илијашке бригаде Божидар Савић, Удружење пријатеља Илијаша, Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић, Ветерани одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске, затим Борачка организација и Организација ратних војних инвалида из Зворника.

Присутним саборцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, обратио се комадант Илијашке бригаде Божидар Савић:

– Због актуелног вируса корона и забране окупљања више од педесет људи на једном мјесту, нисмо могли прославити Дан Илијашке бригаде свечано, као претходних година. Окупили смо се да одамо поштовање нашим погинулим пријатељима, споменемо борце који су умрли након завршетка рата. Посљедњи међу њима је Врљеч Борислав, који је дао велики допринос у рату али и успостављању обиљежавања данашњег дана. Посебно бих поменуо покојног др Лазу из Ниша, који је спасио толико наших живота, цивила и војника, нека му Бог подари вјечни мир, истакао је комадант Савић.

Служен је помен и обилазак гроба Марка Копање, првог комаданта Илијашке бригаде.

Фото: Б.Радоњић

Предсједник Организације ратних војних инвалида Зворник Драгислав Мијановић је рекао да се овај дан обиљежава од 2009. године, а да је ово двадесетосмогодишњица од настанка Илијашке бригаде.

– Кроз бригаду је прошло око 6 500 бораца, погинуло је њих око 1 200, цивила око 600 а ратних војних инвалида имамо 2 800. Обиљежавање је постало традиција а бригада је два пута одликована орденом Немањића. Једна од бригада у којој је погинуо комадант, Марко Копања, чији смо гроб и посјетили. Ове године нисмо могли због епидемиолошке ситуације да организујемо обиљежавање са више људи, али смо се потрудили да са нама овдје буду комаданти батаљона, командири одјељења и водова, додао је Мијановић.

Организација РВИ Зворник основана је 2006. године и броји 980 чланова ратних војних инвалида.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.