Трећа највећа свјетска економија, Јапан, пао је у своју прву рецесију још од 2015. године. Јапан биљежи годишњи пад од 3.4% у прва три мјесеца 2020.

Глобална криза тренутно ради велики хаос свјетској економији, а ББЦ пише како би укупна штета могла износити скоро 9 билиона долара. Након што је Њемачка пала у рецесију, све већи број великих свјетских тржишта се суочава са том судбином.

Иако за разлику од Њемачке Јапан није ишао у потпуну карантену, њихово стање приправности проглашено у априлу је озбиљно наштетило највише трговачке бизнисе.

Након пада од 6.4% у задњем кварталу 2019., пад од 3.4% у првом кварталу 2020. поставља Јапан и технички у рецесију.

Најгоре од свега за Јапан је што аналитичари предвиђају пад од 22% за друго тромјесјечје што би могао бити њихов највећи пад у повијести.

Јапанска влада је већ најавила рекордне потицаје у износу од једног билијуна, а банка Јапана је проширила већ постојеће потицајне мјере други мјесец за редом.

Наиме, Јапан се суочава са јединственим изазовом јер њихова економија стагнира већ десетљећима, за разлику од економија као што су америчка или кинеска. Јапан јако овиси о извозу и има јако мало утицаја на куповну моћ земаља у које извози највише. Примјер популарни брендови попут Тоyоте и Хонде су доживјели драстичан пад продаје широм свијета.

Туризам, који је већ десетљећима константан и велик “боост” Јапанској економији је тренутно “на холду” јер је Јапан имао више од 16000 случајева и преко 740 смрти.

Тако рецимо упркос томе што је прва од 3 највеће свјетске економије која је упала у рецесију, јапанска економија заправо и није међу горима у овој ситуацији.

Примјер САД је у прва три мјесеца 2020. доживио пад БДП-а од 4.8% (наспрам 3.4% Јапана) а црна предвиђања од 22% за други квартал не изгледају тако лоше наспрам 25% који се предвиђа САД-у.

Кина рецимо има свој први пад БДП-а у задњих 40 година у првом кварталу 2020. године. Иако САД ни Кина још нису ушли у рецесију, свјетски стручњаци су увјерени да ће се то догодити крајем другог квартала 2020. године.