Фото: Б.Радоњић

Директор „Електродистрибуције“ Пале Ацо Станишић, посјетио је данас општину Соколац и разговарао са начелником Милованом Бјелицом о испоруци и снабдјевању електричне енергије за подручје општине Соколац.

Начелник општине Соколац је истакао да је на подручју локалне заједнице развијена привреда, нарочито дрвопрерада и једна од најзначајнијих инфраструктурних потреба је снабдјевање електричном енергијом.

– У мјесним заједницама Каљина и Подроманија је дошло до повећања привредних капацитета, те је неопходно извршити реконструкцију постојеће мреже, као и према изворишту Биоштица, јер су стубови у лошем стању и сваке године у зимском периоду, доведе се у питање снабдјевање водом становништва општине Соколац. Свјестан сам тренутне ситуације изазване пандемијом вируса корона, тешка је финансијска ситуација, стале су инвестиције, одређени број привредника није радио, сада раде са смањеним капацитетом, али заједничким снагама можемо ријешити ове проблеме, додао је начелник Бјелица.

Директор „Електродистрибуције“ Пале Ацо Станишић, након састанка је рекао да је предузеће у претходном периоду редовно вршило реконструкције и улагања у далеководе, као и у нисконапонску мрежу на подручју општине Соколац.

– Општина Соколац се простире на великој квадратној површини, па су због тога јако дуги и велики далеководи, као и нисконапонске мреже, и проблеме који постоје, морамо у будућности квалитетно ријешити, истакао је Станишић.

Прије десет година извршена је реконструкција далековода „Каљина“, на којем се налази око тридесет трафостаница, али се и даље дешава да приликом сваког невремена дође до прекида у електроснабдјевању. Главни разлог је тај, што далековод више од двадесет километара пролази кроз високу шуму.

– Капацитети далековода „Каљина“ су још увијек велики, може се проширивати број привредних објеката који би се повезали на поменути далековод. Требамо бити свјесни да модерна технологија познаје временске прилике, када се аутоматски искључује тај систем како не би дошло до већих кварова. У складу са новим сензорима, при вјетру јачине преко 90 километара на сат, трафо подручја престају са радом и у појединим дјеловима система они се физички морају пустити у рад, док се неким дјеловима командује из диспечерског центра. Покушаћемо да прилагодимо ситуацију потребама крајњих потрошача, у смислу да повећамо капацитете напона електричне енeргије привредним субјектима којима је потребно, а пажња ће се усмјерити на мрежу 04 за потрошњу и ниске напоне да буду редовно и квалитетно снабдјевени струјом, појаснио је Станишић.

У наредним данима, најављен је састанак директора „Електродистрибуције“ Пале и Шумског газдинства „Романија“, да би се обишле све територије гдје далеководи пролазе кроз шуму, као и да се изврше припреме за зиму, да би се прекид у снабдјевању електричном енергијом свео на минимум.