Фото: СРНА

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић уручио је данас Дому здравља на Сокоцу помоћ из дијела заштитне опреме укупне вриједности од 10.000 КМ која је намијењена здравственим установама у градским општинама.

Вучетић је изјавио да је јуче стигла опрема коју је град поручио прије мјесец и по и да ће бити дистрибуисана Болници „Србија“ и домовима здравља на Сокоцу, Палама, у Источној Илиџи, Источном Новом Сарајеву, Трнову и амбуланти Источни Стари Град.

– Укупну количину опреме чини 10.000 заштитних рукавица, 200 заштитних једнократних и 40 заштитних вишекратних одијела, 100 литара медицинског алкохола, 100 литара хидрогена и 20 бесконтактних дигиталних топломјера – рекао је Вучетић новинарима.

Према његовим ријечима, Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ на Сокоцу испоручено је 1.000 заштитних рукавица, 30 заштитних једнократних и пет заштитних вишекратних медицинских одијела, по 10 литара медицинског алкохола и хидрогена и дигитални бесконтактни топломјер.

Вучетић је подсјетио да је ова медицинска помоћ поручена раније, али да због ситуације на тржишту изазване вирусом корона није могла раније бити достављена.

Директор соколачког Дома здравља Адријана Станар захвалила је за помоћ коју је ова установа данас добила од града Источно Сарајево, додајући да је ова донација вриједна и да значи много за Дом здравља.

Она је нагласила да ће се, без обзира што се мјере заштите од ширења вируса корона постепено ублажавају, у здравственим установама спроводити све превентивне мјере.

– Ми и даље морамо континуирано да спроводимо све мјере заштите, да апелујемо на наше становништво, према препорукама надлежних институција, јер вирус није нестао из популације. Он је и даље ту – навела је директор Дома здравља на Сокоцу.

Она је нагласила да захваљујући добром одговору свих здравствених установа у Српској, као и на подручју града Источно Сарајево, у вријеме пандемије није било великих жаришта и непожељних исхода.

Станарова је рекла да је и у овој, као и у осталим здравственим установама, недостајало личне и заштитне опреме и дезинфекционих средстава, али да су уз помоћ општине Соколац, града Источно Сарајево и Института за јавно здравље Републике Српске могли адекватно да одговоре том изавозу.

Она је навела да је Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ овом приликом добио потрошни материјал, који ће се користити према препорукама надлежног министарства и стварним потребама, те да са овом донацијом и одређеним постојећим залихама у овој установи могу много комотније да раде.