Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ситуација у региону, нажалост, постаје све комплекснија зато што поједини политички актери стварају политичке тензије, иако је свима у интересу боље повезивање и већа стабилност, на шта ће Србија наставити да позива.

– Зашто тренутно имамо неке регионалне нестабилности? То је комплексно питање. Мислим да неки политичари у региону прибјегавају томе и политички стварају нестабилности како би прикрили неке друге ствари и не би морали да одговарају зашто им економије не стоје боље и зашто Србија економски иде брже од других – рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, такве ствари иду на њихову штету, али то има негативне посљедице и на Србију јер је приморана да балансира, преносе београдски медији.

– То није паметно, промишљено ни одоговорно према нашим грађанима – навела је она у оквиру Међународне конференције “Свијет послије вируса корона”.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Брнабићева је рекла да се нада да ће дијалог Београда и Приштине бити ускоро настављен, али да се сјећа и да је 21. новембра 2018. године требала да присуствује полагању камена темељца за научнотехнолошки парк у Нишу када је била спријечена јер је тада Приштина увела 100 одсто таксе на робу из централне Србије и БиХ.

– Тај парк ће бити отворен 9. јуна, а по питању такса Приштине још се ништа није промијенило. Ми нисмо узвратили реципрочним мјерама – нагласила је она.

Брнабићева је оцијенила да је поражавајуће да је такво понашање Приштине било директно кршење ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању, а да је, ипак, све то урадила без посљедица, док је Србија била остављена да се сама бори са тим.

Она је истакла да Србија остаје посвећена европским интеграцијама, а да је криза због вируса корона показала све снаге и предности паметне политике коју води Србија, која је посвећена европским интеграцијама, али и политике којом ни по коју цијену неће угрозити партнере – Кину, Русију и друге.

– То је у највишем интересу грађана Србије и том политиком ћемо се и даље водити – поручила је она.