Ђорђе Рајић - Фото: Б.Радоњић

Интерактивна настава у школама Републике Српске се од 17. марта због епидемије вируса корона спроводи путем јавног телевизијског сервиса РТРС-а, крај школске године је планиран за 12. јун, док се настава за ученике деветих разреда завршава данас.

У Основној школи „Соколац“ у току су припреме за завршетак школске године, наставници и учитељи изводе тестове путем онлајн платформи, како би лакше могли извести закључне оцјене.

Вршилац дужности директора Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић је истакао да је „настава на даљину“ нешто ново за наставнике и ученике, али упркос томе, настава је систематски организована.

– Резултати рада тек треба да се виде, што смо постигли овом наставом и то ћемо утврдити у наредним данима када крене закључивање оцјена. Ученици ће добити једну сумативну оцјену из комплетних активности а ту су и писмене провјере. Веома је битно нагласити да писмене провјере не подразумјевају никакво званично тестирање, нити завршне испите, него су то задаци широког распона, од уобичајених задатака преко литерарних састава, есеја, презентација, интерактивног рада, укратко, све оно што може бити документовано и што наставник може прегледати и оцјенити. Оцјењивање, условно речено, није строго, него оквирно и представља збирну оцјену укупних активности. За закључну оцјену ће се узимати закључна оцјена са краја првог полугодишта, оцјене из дневника током одвијања наставе у другом полугодишту, као и оцјена из активности одвијања интерактивне наставе. Уколико ученици не буду задовољни коначном оцјеном, увијек постоји могућност полагања разредног испита – појаснио је Рајић.

Када су у питању екскурзије ученика осмих и школе природе ученика петих разреда, Рајић је рекао да су оне од стране званичних институција одгођене.

– Добили смо инструкције да се екскурзије обаве у септембру, уколико се створе услови, док школе у природи, нажалост, неће моћи бити реализоване, јер дјеца завршавају тај и прелазе у виши ниво образовања – изјавио је Рајић.

Он је још додао, да је данас наставу завршио 101 ученик деветог разреда, а да је за ђака генерације изабрана Милица Боровчанин, која је током школовања постигла изузетне резултате и освојила више награда за ваннаставне активности.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.