Фото: Игор Симовић

Народна метеорологија предвиђала је на подручју Романије крајем маја или почетком јуна нешто нижу температуру ваздуха, односно „студену седмицу“ која се завршава о Тројичинским задушницама, након којих се на романијском платоу може очекивати љепше вријеме, рекао је Срни осамдесетпетогодишњи Богдан Станић из села Маргетићи код Сокоца.

Он се присјећа приче свог оца Љуба, који је добро познавао народне обичаје и традицију овог краја, да „студена евта“ или „студена седмица“ долази десетак дана прије православног празника Духови /Тројице/, који се обиљежава као силазак Светог духа на апостоле.

„Студена седмица се, према народном вјеровању, завршава Задушницама, у народу познатим као Тројичинске, након којих се на Романијском платоу може очекивати љепше вријеме“, рекао је Станић.

Станић је у краткој причи за Срну истакао да су раније сточари на Романији, пратећи временске прилике, водили рачуна о доласку „студене седмице“, сјећајући се да се почетком седамдесетих година прошлог вијека крајем маја и почетком јуна на Романији и околним брдима снијег задржао и по неколико дана.

Према подацима које је Срна добила у Метеоролошкој станици на Сокоцу минули мај се по температури ваздуха и количини падавина не издваја од просјека забиљеженог у овом мјесецу у претходне три године.

Просјек падавина на Сокоцу у протеклом мјесецу био је 69,1 литар, 2019. износио је 107,6, литара, у 2018. години 89,5 литара, а у 2017. години 51,7 литара.

Према подацима ове станице средња мјесечна температура у мају ове године била је 11,9 степени Целзијусових, прошле године 9,7 степени, годину дана раније 14,3 степена, а 2017. године 12,7 степени Целзијусових.

Силазак Светог духа на апостоле – Тројичиндан, према православном календару пада у педесети дан или седму недјељу послије Васкрса, а ове године Српска православна црква и вјерници овај празник обиљежиће у недјељу, 7. јуна.