Несташицу квасца, због епидемиолошке ситуације и онемогућеног увоза, многи поистовјећују са периодима глади запамћеним у историји.

Оне који су своје дјетињство и младост провели оскудно или хранећи се здраво данас и не брине много хоће ли на рафовима супермаркета бити овог производа за подизање тијеста. Памте то вријеме наши старији. А ево и једноставног рецепта, старог неколико деценија, за прављење домаћег квасца.

Потребно вам је:

1 јабука, 750 г oштрог брашна, 520 мл воде и стаклена тегла са поклопцем.

Помијешајте ½ кг брашна са 350 мл воде, додајте нарендану јабуку, ставите у стаклену теглу и добро је затворите. Послије три дана смјеса ће нарасти и појавиће се мјехурићи. Пола смјесе баците, другу половину помијешајте са преосталих 250 г брашна и 170 мл воде. Смјесу поново ставите у теглу, добро је затворите и оставите неколико дана на собној температури. Квасац ће бити добар за употребу када се појаве мјехурићи. За домаћи хљеб вам је потребно 250 г припремљеног квасца а остатак чувајте за наредну употребу додавањем брашна и воде како би смјеса била ријетка.

Доносимо вам рецепт како да направите медени хљеб.

Потребно је:

2 шоље брашна, 2 прашка за пециво, ½ кашичице соде бикарбоне, мало соли, 125 г маргарина, 1 јаје, 3 кашике меда, 125 мл млијека, 200 г исјецканих сувих шљива.

Припрема:

У здјели помијешајте брашно, прашак за пециво, со и соду бикарбону. Додајте смекшали маргарин и помијешајте да добијете мрвичасту смјесу. У другој здјели измијешајте јаје, мед и млијеко, па саставите са претходном смјесом, додајте шљиве и измијешајте. Излијте у подмазан калуп и пеците на 200 степени док не порумени. Печен хљеб можете посути шећером у праху.