Иако се за скоро сваки цвијет може рећи да представља оно најбоље у човјеку, орхидеја својим лијепим и раскошним изгледом свакако оправдава титулу цвијета љубави и плодности. Она је симбол жеље за интимом, плодности и рађањем, миром, спокојством и креативности.

Префињена и егзотична, у исто вријеме, орхидеја је широм свијета прихваћена као симбол романтике, љубави, пажње, невиности и чедности. Њено име потиче од грчке ријечи орцхис што у преводу значи тестис, па не чуди што се управо орхидеја сматра цвијетом који помаже при зачећу. Занимљиво је и да овај назив нема никакве везе са обликом цвијета, већ се ради о облику његове кртоле за коју су још стари Грци вјеровали да може помоћи у одређивању пола нерођеног дјетета. У Кини се орхидеја сматрала моћним цвијетом који гарантује велико и здраво потомство, а у ту сврху могу се користити и етерична уља или парфеми на бази орхидеје, па је на истоку задржала епитет биљке која се најчешће поклања младим паровима који очекују дјецу. Некад је било вјеровање да ратник који на свом путу пронађе цвијет орхидеје, важи за човјека посебне храбрости и јунаштва, тако се овај цвијет истовремено повезује и са физичком снагом и моћи.

Често се може чути да су орхидеје идеалан цвијет за оне који посједују необичну љепоту.

Уколико планирате да драгој особи поклоните орхидеју, добро размислите при одабиру боја!

Плавом орхидејом особи шаљете поруку да она за вас представља уникат, јединствено створење.

За бијелу орхидеју се одлучите уколико особи желите да пошаљете јасну поруку која гласи: „драга си ми”, јер она симболизује љепоту и елеганцију.

Црвена ће нагласити вашу страст, одлучност, истрајност и нескривену љубав, док ће њени нешто свјетлији тонови, као и ружичаста боја, акценат ставити на срећу и радост којом вас испуњава вријеме проведено са дотичном особом.

Уколико желите да некоме додијелите титулу најбољег, посебног пријатеља, поклоните му жуту орхидеју, јер је управо она симбол пријатељства и нових почетака.

Орхидеје у боји лаванде обично се поклањају мајкама и женама које за нас представљају оличење елеганције, грациозности и женствености.

Загаситији тонови овог цвијета, попут љубичасте, везују се за ауторитет, поштовање и дивљење, па их можете поклонити неком кога сматрате својим узором или некој угледној особи.

За коју год комбинацију да се одлучите на крају, не можете погријешити. Ко би још одбио овако савршен цвијет?