Сви спортски клубови претрпјели су одређену штету у току пандемије вируса корона. Одгођена су велика такмичења и спортски сусрети, заустављени тренинзи и активности. ПК „ Ника“ Соколац успио је организовати своје дјеловање због небројених могућности које ова дисциплина пружа. По одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације и Општинског штаба у вези са дозволом о одржавању тренинга, „Ника“ је у мјесецу мају поново отворила врата својим члановима.

Према ријечима предсједнице Клуба Јоване Вујичић онлајн тренинзи одржавани су посредством „Зум“ апликације.

-Као и остали плесни клубови, придржавали смо смо се свих мјера и наредби, које су уведене у циљу сузбијања ширења вируса корона. Помогло нам је то што смо изнашли начин да одржавамо онлајн часове. Била је то изврсна прилика да се на неки начин едукујемо, јер смо пратили најпознатије свјетске кореографе и плесаче. Друштвене мреже биле су преплављене разним плесним изазовима, што је сигурно допринијело ширењу позитивне слике о модерном плесу. У овом периоду показало се да је плес веома битна дисциплина како за физичко, тако и за ментално здравље. Дјеци је посебно значила могућност тренирања путем видео позива. Изграђен је осјећај да нису у потпутности искључени из редовних животних активности – казала нам је Вујичић.

Без обзира што је плес дисциплина која не подлијеже екипном тренингу, те су чланови могли појединачно кући да вјежбају, сви су једва чекали да се уживо сретну, потврдила нам је она. Најмлађе чланове посебно је обрадовало што се враћају редовним плесним активностима.

-Тренирам плес три године. За вријеме изолације вјежбала сам плесне кораке и пратила онлајн часове. Једва сам чекала да се поново сретнемо у нашим просторијама – рекла нам је осмогодишња Сара.

-У слободно вријеме највише волим да плешем са својим другарима и да се дружимо. Веома сам срећна што смо се поново сви срели – каже шестогодишња Софија, која је већ три године члан „Нике“.

Највеће претрпљене посљедице за плесаче због пандемије су бројна велика такмичења.

-Отказана су државна, европска и свјетска првенства. Ове године било је у плану да се у Сарајеву одржи европско првенство у дисциплини „show dance“. Иако се не такмичимо у поменутом плесном стилу, велика је штета за све, а посебно плесаче из наше државе. Пропуштено је домаћинство и ко зна када ће опет бити додијељено, јер већ сљедеће године такмичење ће бити одржано у некој другој земљи, прате се предвиђени распоред и календар. На свјетском првенству, које је требало бити одржано у октобру у Италији, било је у плану да плесачи „Нике“ узму учешће у плесним дисциплинама „hip – hop“ и „street dance show“. Оно је, такође, отказано. Ту је и „Inter dance fest“, који ове године слави деценију постојања. То су само нека од највећих такмичења, које је тешко надокнадити. Међутим, плесни клубови у БиХ се држе заједно у сарадњи са Савезом модерних плесова. Почетком октобра планирамо прво такмичење, а вјероватно у новембру државно првенство, наравно уколико не буде најављеног другог таласа епидемије. Најважније је да из ове приче изађемо позитивни и наставимо тамо гдје смо стали – поручила је предсједница ПК „Ника“.

Из истих разлога, заустављени су неки пројекти, међутим чим дозволе услови почеће њихова реализација.

-Успјешно смо завршили пројекат „Мјузикл осјећања“. У наредном периоду радићемо пројекат са Дјечијим центром из Сарајева „Cool4scool“, кроз комбинацију плеса и глуме. Оно што се кроз претходне активности показало као позитивно јесте испољавање осјећања кроз плес. Дјеци је много лакше одглумити или отплесати него говорити о емоцијама. У том правцу ћемо наставити дјеловати при реализацијии наредних пројеката – додала је Вујичић.

ПК „Ника“ броји око 120 чланова, од чега је њих 50 у Сокоцу, а 70 у Сарајеву.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.