Већина људи баца кору воћа: наранџе, грејпа, лимуна, банана, не знајући да их могу искористити на различите начине. Чињеница је да јабуке често једемо огуљене, за наранџе, банане, авокадо то се подразумијева, али кору коју огулимо не морамо бацити. Она може имати вишеструку употребу.

Кора лимуна

Захваљујући високој концентрацији лимунске киселине и освјежавајућем мирису, кора лимуна је савршена за чишћење кухиње и купатила. Чесма, судопер, врата туш-кабине… све то можете очистити кором лимуна. Такође, на дно канте за смеће можете ставити неколико комадића коре да се ријешите неугодног мириса.

Кора авокада

Кора авокада има хидратантна својства. Такође, је можете користити за пилинг. Једноставно утрљате кору на кожу, оставите пет минута, а затим исперите.

Наранџина кора

Наранџина кора се може користити за прављење ароматизованог сирупа. Такође, од ње можете правити и разне посластице, на примјер мармеладе. Неки кувари користе цијеле наранџе за прављење мармеладе, укључујући и кору.

Кора банане

Кора банане такође је врло корисна. Утрљајте је на ципеле без сјаја, а затим их обришите крпом и сијаће као да су потпуно нове.

Искористите унутрашњу страну коре банане како бисте изгланцали листове кућног цвијећа. Не само да ће сијати, него ће бити и заштићено, јер је кора банане природно гнојиво и пестицид.

Ако вас угризе комарац, ова чудотворна кора ублажиће свраб. Само протрљајте убодено мјесто и то је то.

Кора грејпа

Кора грејпа може се користити за израду пића и чаја. Да бисте направили чај од коре грејпа једноставно додајте кору грејпа у кипућу воду и оставите да кува 15 минута, а затим засладите по укусу.