Министар здравства Тузланског кантона Дајана Чолић оцијенила је да је епидемиолошка ситуацију веома озбиљна и да је вирус изузетно тешко контролисати, али да нема разлога да грађани паниче.

Уколико се ситуација настави развијати у истом правцу као и до сада, Чолићева је навела да ће морати посегнути за рестриктивним мјерама.

Чолићева је указала да је вирус доживио мутације и да лакше продире у ћелије, те да је ситуација веома усложњена.

“Имамо нових 26 случајева, ради се о особама које су из више различитих кластера, те су протеклих дана стигле изван БиХ. Све оно на што смо упозоравали и о чему смо причали, управо сад нам се дешава”, рекла је Чолићева за “Кликс”.

Она је напоменула да се сада, будући да су укинуте мјере за особе које долазе ван подручја БиХ једино може апеловати на здрав разум и грађанску одговорност.

“Молимо их да не крећу на пут и не долазе уколико знају да су били у контакту са позитивном особом или имају симптоме који одговарају ковиду-19”, апеловала је Чолићева.

Она је додала да против вируса нема специфичног и конкретног лијека, као и да ће нећа ни бити будући да је ријеч о вирусној инфекцији, те да је превенција једини вид те борбе.

Чолићева је замолила грађане да појачају опрез и носе заштитну опрему.

“Ситуација се компликује и не желим да дођемо у ситуацију спровођења рестриктивних мјера”, додала је Чолићева.