Фото: Б.Радоњић

Општина Соколац добила је јуче званични туристички сувенир, бронзани медаљон са мотивом “Гласиначких колица” која вуку корјене из гвозденог доба, чиме се покушава указати на археолошки значај овог простора. На конкурсу се нашло пет радова, од три аутора, а одлуку о коначном избору донијела је Комисија која је бројила седам чланова.

Предсједник Комисије за избор званичног туристичког сувенира општине Соколац Јована Солдар је истакла, да је за званични туристички сувенир изабран бронзани медаљон, чији је аутор Младен Ћајић, академски сликар и наставник ликовне културе у Основној школи Соколац.

Фото: Б.Радоњић

– Ради се о медаљону, са мотивом „Гласиначких колица“, израђен од гипса у плитком рељефу, димензија 8 x 8 x 0,6 цм. Евидентан је труд аутора приликом израде поменутог сувенира. Модел је рађен од глине, изливен је у плитком калупу у гипсу, а потом је обојен акрилним бојама и лакиран да изгледа и подсјећа на бронзу. Комисија га је изабрала за најбољи рад због његове практичности, али и због тога што представља доба које се настоји представити, вријеме Гласиначке културе. Похвалила бих и остале пристигле радове, јер сваки од њих је лијеп на свој начин – додала је предсједник Комисије.

Мирјана Симовић је након избора туристичког сувенира изјавила да је конкурс расписан у марту, са намјером да се употпуни туристичка понуда општине Соколац.

– Жеља нам је да људи који дођу у Соколац, поред личних, понесу и успомену у облику сувенира, који ће бити не само сјећање на вријеме проведено у нашем граду, него и позив на поновни долазак овдје. Комисија је имала огроман задатак, али својим радом су доприњели да општина Соколац коначно добије свој први званични туристички сувенир, рекла је Симовићева.

Фото: Б.Радоњић

Она је још подсјетила, да су „Гласиначка колица“ израђена од бронзе, а изгледом подсјећају на два имагинарна хибридна бића, која имају тијело голуба, кљун барске птице, кресту пијетла и уши бика.

На конкурсу се нашао и модел „Гласиначких колица“ пацијената Радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију Соколац, као и модел Милована Перишића из Рогатице.