Фото: Ј.Маринковић

У мјесној заједници Баре данас је служен парастос и одата почаст за тридесет три борца и пет цивилних жртава из протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата. Тим поводом положени су вијенци на спомен – обиљежје гдје су исписана имена свих страдалих.

Протојереј ставрофор Златко Богдановић истакао је да је ово свето мјесто успомена на све људе, који су животе положили на олтару отаџбине.

-Страдали су часно бранећи вјеру, земљу, светињу дома, своје породице и ближње, и све оно што је свето и честито. Нека Господ буде милостив њиховим душама и нека их се сјети боље него што их се ми сјећамо. Ми, православни хришћани, треба да молимо Богу за своје покојнике, јер њихов споменик је на земљи и вјечна им је слава док год их се сјећамо – поручио је отац Златко.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је да је ово мало мјесто поднијело велику жртву у минулом рату.

Фото: Ј.Маринковић

-Становници овог краја били су расељени по Сарајеву и бројним другим градовима бивше Југославије на почетку њеног распада. Када је ступио грађански рат у БиХ, већина њих, претежно из Сарајева, вратили су се на своја огњишта и прикључили се јединицама Војске Републике Српске у одбрани свог народа. Ово јесте мало село, али веома поносно, што нам показује број погинулих, њих близу четрдесет. На приједлог Борачке организације општине Соколац и БО мјесног одбора Баре, обезбиједили смо средства и изградили ово спомен – обиљежје. Њихови чланови породица су стамбено обезбијеђени и највећи дио их има запослење, а све то им дугујемо у знак захвалности за поднесену жртву – додао је Бјелица.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић подсјетио је да се већ трећу годину заредом обиљежава сјећање на страдале у мјесној заједници Баре.

Фото: Ј.Маринковић

-Већ постаје традиција да се сваке прве суботе, послије великог православног празника – Тројице, окупимо на овом мјесту, положимо вијенце и сјетимо се оних који су животе дали за Републику Српску. Баре су једно од мјеста који су највише жртава дали када је ријеч о општини Соколац. Према плану Борачке организације општине Соколац, донијели смо одлуку да у свакој мјесној заједници подигнемо једно спомен – обиљежје и одредимо датум када ћемо се ту окупљати. Надам се да ће се генерације које долазе иза нас сјећати оних који су створили Републику Српску – изјавио је Лалић.

Споменик у Барама откривен је и освјештан у августу 2018. године, а финансијска средства за изградњу обезбиједила је општина Соколац, уз подршку града Источно Сарајево. Такође, на приједлог општинске борачке организације, а у знак сјећања на страдале у протеклом рату, подигнуто је спомен – обиљежје у Соколовићима, Ћаваринама, постављена спомен – плоча у Видрићима, а у плану је изградња споменика и у Кнежини.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.