Замјеник предсједавајућег Одбора руске Думе за одбрану Виктор Заварзин рекао је да су руски војници, који су у јуну 1999. године стигли на Косово и Метохију, били свјесни да на свету српску земљу улазе да би заштитили српско становништво и православне светиње од варварског разарања.

Заварзин, који је увео руске падобранце на Космет у ноћи између 11 и 12. јуна 1999. године, рекао је да је “десант из БиХ био изнуђено рјешење” и да је та њега то била велика част и велико повјерење команде.

– Задатак је био да се заузме стратешки важан аеродром у селу Слатини, 15 километара југоисточно од Приштине – испричао је Заварзин за “Вечерње новости”.

Он је нагласио да нико од Москве тада није очекивао тако одлучну акцију, те да је, према руским информацијама, НАТО планирао да изведе оружану акцију против њих, али да до размјене ватре није дошло јер су схватили да и руски војници имају намјеру да се боре.

Заварзин сматра да историја још није дала оцјену о дјеловању САД и НАТО на Балкану, те је подсјетио да ратни злочини не застарјевају.

Он је рекао да Руси виде поузданог партнера у Београду, тестираног кроз вријеме, те да је за ефикасну одбрану ставова у рјешавању проблема глобалне и регионалне безбједности потребно имати модерне и добро опремљене оружане снаге.