Од поноћи је почело отварање унутрашњих граница између већине држава чланица Шенген зоне укључујући Француску и Њемачку. Неколико земаља – Данска, Шпанија и Португалија одлучиле су се да то ипак учине касније.

Норвешка је отворила границе за Данску и Финску, али не и за Шведску. Забрана уласка у Чешку остаје на снази за путнике из Белгије, Португалије, Велике Британије, Шведске.

Француска је најавила да карантин од 14 дана и даљи важи за оне који дођу из Шпаније и Велике Британије.

Опрезни су и сусједи из Шведске, највише због начина на који је ова земља управљала пандемијом коронавируса и смртности великог броја људи, али разговору о отварању границе су у току.

Мађарска је раније укинула ограничења на својим границама са Аустријом, Словачком и Словенијом.

После три мјесеца, Пољска је током викенда поново отворила границе са свим сусејдима у Европској унији. На реци Одри, која дијели градове Франкфурт и Слубице на њемачко-пољској граници, градоначелници су уз шампањац прославили овај догађај, што говори о значају који Шенгенски систем кретања без граница има за грађане.

За Западни Балкана и даље су на снази ограничења и остају највјероватније до 1. јула.

Њемачка је прије неколико дана у пакет 160 земаља за које својим грађанима не препоручује путовања уврстила и Србију и земље Балкана. Добра вијест је да је Европска комисија након тога предложила свим земљама Шенген зоне да од 1. јула отворе своје границе за балканске земље.

Очекује се да Њемачка до сриједе, када је редовна сједница владе, донесе такву одлуку или бар одлуку којом ће се постепено отварати границе.