Психолози истичу да први утисак о некоме стварамо у првих неколико секунди од упознавања. И ретко се касније мења, но неке фразе које користите могу да утичу на то да људи почну да вас избегавају. Ево које су:

1. “Не желим да те увредим, али…”

Без обзира на ваше побуде, све што “не желите, али…” никад неће бити добро прихваћено. Замислите само да неко вама то говори.

А ако вам говори, имате право да се браните. Пронађите аргументе који потврђују ваш став, али немојте постати негативни у расправи.

2. “А знаш шта се десило мени…”

Надметање није добар начин комуникације. Ако сте неког тек упознали, боље је да истакнете ствари које вас повезују, а не оне које вас стављају у предност.

Ако вам пријатељ прича нешто што му се догодило, а вама то није занимљиво, никако немојте пребацити пажњу на себе реченицом “А знаш шта се десило мени…”. Та фраза умањује искуства и емоције друге особе. Постоје и пристојнији начини да промените тему.

3. “Никад не бих купио/ла тако нешто”

Ако вас пријатељица пита како вам се свиђа њена нова хаљина или пријатеља занима шта мислите о његовом новом аутомобилу, овакав одговор одаје утисак ароганције и надмености. Ако људи почну да вас избегавају, то је разлог.

4. “Знам шта је најбоље за тебе”

Најгори облик манипулације је онај који покушавате да прикажете као добру намеру. Уместо да друге пустите да створе своја искуства, ви на њих пројектујете своје сумње и страхове.

5. “Рекао/ла сам ти” или “Знао/ла сам”

Нико не воли паметњаковиће и ником није пријатно поред особе која покушава да се прикаже паметнијом и бољом.