Председник Француске Емануел Макрон је током разговора путем видео-конференције са својим руским колегом Владимиром Путином изразио жељу да допутује у званичну посету Русији до краја лета, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна.

„Желим да предложим, уколико санитарни услови то буду дозвољавали, да искористим твој предлог и да допутујем у званичну посету Русији до краја лета, како би смо имали више времена за заједнички разговор. Једноставно, желим да допутујем код тебе у посету“, рекао је Макрон Путину.

Путин је одговорио да би му било драго да допутује у Русију. „Добродошао си“, додао је.

Интересантно је да су Путин и Макрон током целе видео-конференције разговарали на „ти“.

Иначе, Макрон је током разговора рекао и да је желео да допутује у Москву како би присуствовао паради поводом Дана победе.

„Желео сам физички да присуствујем паради. Као што сам то вец́ написао, а желим још једном да истакнем, Француска одаје велику пошту свим совјетским жртвама за време Другог светског рата. Реч је о 27 милиона жртава, што војних, што цивилних. Такође, желимо да одамо пошту свим народима источне Европе који су страдали у тим тешким временима“, додао је Макрон.

Путин је такође оценио велику улогу Француске у победи у Другом светском рату, те је рекао Макрону да је у питању заједничка победа над нацизмом, као и да Русија никада нец́е заборавити све што је Француска за њу урадила.

Такође је подсетио и да су се на хиљаде совјетских грађана бориле у редовима француског отпора на територији саме Француске.

Навео је и да је таква сарадња неопходна и данас како би се Русија и Француска заједнички избориле против свих актуелних претњи.