Једанаестогодишњој девојчици из Индије доктори су дијагностификовали редак идиопатски случај хемолакрије, присуства крви у сузама. Њу је у болницу довела забринута мајка, јер је приметила да јој ћерка претходних дана из оба ока лучи крваве сузе.

Испричала је да су се сузе појављивале два до три пута дневно, али не као последица плакања.

Према налазим стручњака утврђено је да девојчица није у прошлости имала нека обољења која могу бити повезана са болести као што је хемолакрија.

Доктори су девојчицу задржали неколико дана на посматрању и тада су и они присуствовали тим тренуцима када се дешавало два до три пута дневно лучи сузе са траговима крви.

Током тих дана урадили су низ тестова, општи преглед показао је добро здравствено стање, а девојчица је имала савршен вид и очни притисак.

Крвна слика јој је била добра, а на скенеру нису примећене никакве аномалије. Жлезде су биле нормалне, а сузе на анализама такође нису показале ништа неуобичајено сем присуства крви у њима.

На крају, доктори су дијагностиковали њено стање као идиопатско, односно да је непознат узрока, а читав случај објављен је у угледном медицинском часопису БМЈ Цасе Репортс. Хемолакрија се најчешће повезује са бактеријским коњуктивитисом, али код жена може да буде узроковано дисбалансом хормона. Такође, може да буде знак тумора.