Фото: Хелмут Фохринг

Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да нема ни првог ни другог таласа коронавируса, већ да постоје само разне фазе и да ће тако бити све док не буде било вакцине или лека.

“Верујем да ћемо, све док не буде било вакцине или лека, имати разне фазе – фазе у којима су бројке боље, и оне које су теже. Ја сам пре више дана, када смо укинули делимичну обавезу ношења маски, рекао да маске не треба да се баце, јер ће нам требати. Имаћемо разне фазе и ићићемо корак напред, И понекад корак уназад у борби против ширења коронавируса”, објаснио је Курц у интервјуу телевизији “Пулс 4”.

Он је подсетио да је у понедељак било скоро 70 новозаражених, јасно више него још пре пар дана.

Међутим каже да је добро ако се може ширење регионално ограничити и повезати са одређеним групама.

С тим у вези је казао да, у покрајини Горња Аустрија, нови случајеви могу да се доведу у везу са црквеном и мигрантском сценом.

Указао је да постоји и кластер који се доводи у везу са Западним Балканом.

Курц је подвукао да је неопходно спречити да се настала жаришта распламсају, те најавио да ће се предузимати мере ако то буде потребно.

Што се случаја скијашког центра Ишгл тиче, за који су многи европски медији тврдили да је жариште које је проширило коронавирус у Европи, Курц је рекао да ће, ако постоји кривица, бити утврђено ко је крив и он бити кажњен.

“Међутим нећемо дозволити да нам неко из иностранства приписује кривицу за светску пандемију. Томе ћемо се увек супроставити”, поручио је Курц.

Министар здравља Аустрије Рудолф Аншобер упозорава грађане поводом раста броја активно оболелих да коронавирус није побеђен.

Након што је број активно оболелих пре две недеље био испод 400, он је у међувремену достигао бројку од 500.

Аншобер је казао да је забринут и најавио детаљну анализу кластера који су се појавили.

Разлог за раст броја заражених, сматра, могло би бити смањење свести о ризику код дела становништва.

“Мој апел посебно упућујем том делу становништва да не дозволе да их заварају добре бројке од протеклих недеља. Вирус није отишао на одмор, он је и даље међу нама и веома је опасан”, казао је он.

Аустријанци, према његовим речима, треба одговорно да се понашају и и даље се придржавају свих мера.

“То што је делимично укинута обавеза ношења заштитних маски не значи да су маске забрањене. Сврсисходно је, из сопствене одговорности и даље носити маску”, нагласио је он.