Предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Вицо Зељковић рекао је на данашњој прес конференцији послије сједнице Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске да је за фудбал у Републици Српској донијета историјска одлука, а то је да ће клубови у свим лигама плаћати по 50% котизације за такмичење и 50% судијских трошкова, док ће остатак финансирати Фудбалски Савез Републике Српске што је износ од неких 800.000 КМ за сезону.

– Ово је данас један јако битан дан за фудбал Републике Српске. Познато вам је да смо имали формирану комисију која се бавила реорганизацијом наших такмичења, гдје смо на скупштини ФСРС утврдили број клубова и како ће бити по лигама. Прва лига ће бројати 16 клубова, Друга лига “Запад“ 14 клубова, Друга лига “Исток“ 14 клубова, Регионална лига „Запад“ 14 клубова, „Центар“ 16 клубова, „Исток“ 16 клубова и „Југ“ четири клуба. Што се тиче Прве лиге Републике Српске гдје је логично и било највеће занимање јавности, одлука је била да броји 16 клубова. Имамо, нажалост, повратника из Премијер лиге Босне и Херцеговине, Звијезду 09, те имамо прваке Друге лиге Републике Српске група “Запад“, Борац из Козарске Дубице и првака „Истока“, Леотар из Требиња. Поред њих, познато вам је било да је било доста кандидата који су исказали намјеру да играју Прву лигу Републике Српске, а комисија је имала четири сједнице. Нови чланови Прве лиге Републике Српске су Сутјеска Фоча, Дрина Зворник, Љубић Прњавор, Слога Добој и Слобода Нови Град. Са већ познатим клубовима који су ту, то је лига која ће бројати шеснаест клубова. Сигурни смо да ће Прва лига са 16 клубова донијети једну дозу неизвјесности јер имамо клубове који имају своја имена и презимена, клубове иза којих стоје локалне заједнице и клубове који су инфраструктурно показали да могу да одговоре захтјеву Прве лиге Републике Српске. Оно што је битно напоменути, и што је можда најбитнија за нас одлука, ја бих је назвао и историјском одлуком за фудбал Републике Српске. Ми смо донијели одлуку да помогнемо све клубове из свих лига, од 50% котизација и 50% службених лица. Могу слободно да кажем да је то историјски потез ФСРС. До сада у прошлости то нажалост није био случај. Ово је први пут да је ФСРС пронашао средства да помогне све клубове из свих лига. То ће да кошта близу 800.000 КМ. Познато вам је колики је до сада био буџет ФСРС и по бројкама вам је све јасно. Поносан сам на данашње одлуке ИО ФСРС, морам да кажем да је то јако озбиљан износ, 800.000 КМ, али уз помоћ свих људи и препознавање неких ствари које радимо сигуран сам да ћемо успјети да ово спроведемо до краја, рекао је предсједник ФСРС, Вицо Зељковић.

Предсједник ФСРС, Вицо Зељковић је на пресс конференцији најавио и да ће лига у наредних седам до десет дана добити генералног спонзора, по којем ће се Прва лига звати.

– Што се тиче Прве лиге, у наредних 7-10 дана ми ћемо дефинитивно донијети одлуку и Прва лига ће се звати по спонзору. Имамо 3-4 заинтересована спонзора, молим вас за стрпљење, пошто смо у завршним преговорима, а у наредних 7-10 дана ће бити саопштено како би и клубови и сами стадиони и све што буде битно у самој организацији лиге могли да се усмјере ка томе, јер је то сигурно нешто што ће бити јако битно, јер из тога и црпимо дио средстава који ће нам бити потребан. Ово је почетак политике ФСРС коју ћемо радити у наредним годинама. Сматрам да смо својим потезом урадили историјски и крупни корак за мандат од наредне четири године, како бисмо стекли додатне услове да радимо на даљим пољима и на ономе што желимо да спроведемо у фудбалу Републике Српске. ФСРС у периоду од наредне четири године ће имати два кључна задатка. То је задатак изградње терена са вјештачком травом, гдје ћемо изаћи са пројектом изградње 20 терена са вјештачком травом у Републици Српској, те пројекат изградње рефлектора на десет стадиона Републике Српске. Наравно, прилагођено Првој лиги Републике Срспке. Ти рефлектори ће омогућавати утакмице у ноћном термину и неке друге погодности. То неће бити по највећим могућим стандардима, јер је то и скупље доста. Када причамо о томе, израда пројекта је у току и да ће бити око неких 400.000 КМ аквизиција по стадиону да се то изгради. Дакле, можемо причати око нека четири милиона КМ у наредне четири године. Што се тиче изградње терена, пројекат је исто у току, па ћемо видјети колики ће то износ. Огромна су то средства, не можемо сада ни обећати јавности да ћемо све то спровести, јер неке ствари не зависе од нас. Ево имали смо сада и пандемију коронавируса, имали смо одређене друге економске проблеме, али када имамо спремне пројекте и када знамо оно што желимо да урадимо биће лакше доћи до средстава, а сигурно да ћемо тражити средства како од комерцијалних банака, тако и од средстава ФИФА/УЕФА и Н/ФС БиХ. Имамо јасна два циља којима ћемо се кретати.

Лига ће се играти по двокружном систему, укупно 30 кола, а предсједник Зељковић је саопштио да ће бити обавезна три играча млађа од 21 године, од чега ће два обавезно морати бити на терену.

– Оно што је битно истаћи да је одлука да прволигаши у 18 играча у протоколу морају имати три У21 играча, а два морају обавезно бити међу 11. Желимо заштити младе играче и дати простор младим играчима. Таква одлука се може коментарисати овако или онако, али ми морамо да водимо рачуна о омладинским селекцијама и о млађим играчима. Можда ова одлука неће одговарати у појединим клубовима, али сигурно да дугорочно ће пуно донијети нашем фудбалу. То ништа није страно, постоје сличне одлуке и у Премијер лиги БиХ. Иза ове одлуке стојимо, а наравно она је промјењива за сезону 2021/22, закључио је Зељковић.

Предсједник комисије за реорганизацију такмичења лига савезног ранга такмичења, Милорад Лале, рекао је на данашњој прес конференцији да је дуго у Фудбалском савезу Републике Срспке и да је једва чекао овакав моменат, да ФСРС може на овакав начин помоћи клубовима. Лале је објаснио и како је текао процес одабира клубова за Прву лигу Републике Српске.

– Дуго сам био у овој причи унутар ФСРС и вјерујте да сам чекао овакав моменат, да једном више добијемо спонзора и исто тако да одиграмо ту фамозну утакмицу са Србијом и да одем у фудбалску мировину. Данас је заиста историјски тренутак, када смо обезбиједили клубовима 50% котизације, 50% службених лица и имаћемо спонзора лиге. Имаћемо спонзора који ће обезбиједити услове да се у сваком колу преноси по једна интересантна утакмица. Аd Hoc комисија је именована од стране ФСРС на приједлог предсједника Зељковића. У старту смо донијели услове за клубове који могу аплицирати за играње Прве лиге Републике Српске. Првопласираним клубовима из двије Друге лиге, Леотар и Борац КД, имали су привилегију да могу да пријаве алтернативне терене. Леотар на сву срећу то није морао, имају одличне услове, Борац то по пропозицијама може и видјећемо шта ће пријавити. Другопласиране екипе су по аутоматизму проширења лиге добиле своје мјесто. Ту смо имали ситуацију са Јединством из Жеравице, које је одустало, тако да је трећепласирана екипа „Запада“, Слога Добој заузела то мјесто. Они критерији који су нас даље водили за попуну ове лиге су традиција, инфраструктура, али исто тако и услови из правилника о лиценцирању клубова. Лига 16 коју је предсједник саопштио она је коначна што се тиче ИО и ФСРС. Ви знате да смо ми на Скупштини донијели одлуку везано за лиценцирање да је ово експериментална фаза, односно 2020/21 ће бити оно по народној „мало ћемо прогледати кроз прсте“, међутим имају неке ствари које не можемо тако. Комисија за лиценцирање ће сада одрадити свој дио посла. Морамо бити искрени, а то је и предсједник рекао на Извршном одбору, да нам постоји можда опасност у неким срединама, па ћемо у наредној седмици преко генералног секретара извршити одређене провјере код клубова, који из неких разлога износе у јавност информације у тешкој ситуацији, па ћемо видјети шта је истина од свега тога. Углавном, желимо свим прволигашима пуно успјеха, желимо напредак ФСРС, желимо да нам и ови наредни избори унутар ФСРС прођу регуларно и желимо да на крају ове календарске године, или бар на почетку сљедеће добијемо новог предсједника Н/ФС БиХ у виду господина Зељковића, који ће бити приједлог ФСРС, рекао је Милорад Лале.

Генерални секретар ФСРС, Огњен Ваљић, се кратко обратио јавности и поздравио одлуку Извршног одбора ФСРС.

– Јасно је да је цијела фудбалска јавност била заинтересована за ово питање. Ја сам стално добијао упите када ће се све знати. Међутим, ми стварно до данашњег дана и овог Извршног одбора нисмо знали која је одлука. Вагали смо добро, присуствовао сам лично свим сједницама Комисије за реорганизације и мислим да је ова Лига 16 пун погодака. Јавност је, каква ја сазнања имам, одушевљена, а поготово што је предсједник изнио ово је историјски моменат за све фудбалске раднике. Они знају колико значи 50% од котизације и службених лица. Ово се никада није десило у историји ФСРС. То је заиста једна љествица која је високо постављена за наше фудбалске структуре, рекао је окупљеним представницима медија Огњен Ваљић.