Фото: Соколац-срце Романије

На Сокоцу је почела промоција „Омладинске банке Соколац“ и њиховог пројекта „Информиши се, уреди и приреди Соколац – филм фестивал“, вриједности 1.620 КМ, који је добио највише гласова преко актуелних друштвених мрежа.

Координатор овог пројекта Ања Крсмановић рекла је да ће у оквиру пројекта млади уредити двориште Средњошколског центра „Василије Острошки“ на Сокоцу и организовати кино на отвореном са пројекцијама планираним за 24. и 25. јул.

Она је навела да ће фондација „Мозаик“ подржати овај пројекат грантом од 770 КМ и да ће допринос заједнице и општине бити 850 КМ.

Према њеним ријечима, општина Соколац и фондација „Мозаик“ потписале су у априлу четворогодишњи Меморандум о сарадњи, успостављању и развојног програма „Омладинска банка у БиХ“, који укључује и подршку микробизнисима младих.

Крсмановићева је истакла да ће кроз пројекат „Информиши се, уреди и приреди – Соколац филм фестивал“ бити промовисана Омладинска банка, начин њеног функционисања и стварање прилике за микробизнис грантове.

Она је истакла да ће становници о свим пројектним активностима бити информисани путем друштвених мрежа и званичног портала општине Соколац.

Крсмановићева је нагласила да ће бити одржано и неколико презентација, да ће грађани моћи гласати који филм желе да гледају и да ће прије сваке пројекције бити приказан кратак видео филм којим ће бити промовисана Омладинска банка Соколац.

Она је навела да ће презентација пројекта и Омладинске банке Соколац због епидемије вируса корона бити „онлајн“ уз поштивање свих мјера о забрани већих окупљања.

Општина Соколац ће, како каже, реализацијом овог пројекта добити уређено двориште Средњошколског центра и прилику да се организује кино на отвореном, јер ово мјесто девет година нема кино салу.

– Циљ је да пројекат буде самоодржив, да привуче што више младих и да промовише активизам, који су млади, судећи по великом броју пријављених средњошколаца, већ и подржали – истакла је Крсмановићева.

Она је подсјетила да овај пројекат подржава фондација „Мозаик“ путем Заједнице за активизам и предузетништво младих „Лонац.про“ уз финансијску подршку Владе Швајцарске, Амбасаде Шведске у БиХ и других финансијских партнера.

Фондација „Мозаик“ прије пар година покренула је „онлајн“ платформу „Лонац.про“ намијењену младим љидима у домену активизма, односно различитих пројеката у домену предузетништва.

Општина Соколац је једна од 49 општина које су обухваћене програмом „Омладинска банка у БиХ“.