Фото: СРНА

У склопу пројекта „Формирање џендер тима и иницирање иновативне џендер акције за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу”, данас су у Сокоцу подијељени пакети помоћи женама Сарајевско-романијске регије. Пројекат спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, који подржава организација УН жене, уз финансијску подршку Шведске и у партнерству са Џендер центром Републике Српске. Пакете у Сокоцу, њих 130, преузеле су општине: Рудо, Вишеград, Чајниче, Рогатица, Ново Горажде, Хан Пијесак и Соколац, док је остатак подјеле организован у Палама и Источном Сарајеву. Укупно је обезбјеђено 200 пакета помоћи.

Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Јелена Мићић подсјетила је да су због пандемије изазване вирусом корона заустављене су активности на поменутом пројекту.

Фото: Соколац-срце Романије

-Пројекат је имплементиран на подручју Бањалуке, а након тога све општине, које су биле у пројекту на регионалном нивоу, издвојиле су значајна средства за подршку удружењима жена и за бројне манифестације. Након тога, кренула је реализација истог пројекта на подручју Сарајевско-романијске регије. Одржана је дводневна обука, али због епидемиолошке ситуације, активности су заустављене. У договору са Џендер центром Републике Српске и представницима Уједињених нација, донесен је закључак да се уради расподјела средстава и да се усмјеримо на обезбјеђивање довољне количине хране – додала је Мићић.

Фото: Ј.Маринковић

Она је открила шта садржи пакет помоћи.

– Један пакет садржи 15 једнодневних товних пилића, 90 килограма концентрата за исхрану и потребне витамине. Жене које учествују у овом пројекту, осим радне снаге, неће имати никаквих трошкова. Очекује се да произведу до 50 килограма пилећег меса – истиче Мићић.

Фото: Соколац-срце Романије

Према ријечима Јелене Мичић, Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, на подручју Сокоца, 20 жена је добило ову врсту помоћи.

Право на пакете помоћи оствариле су жене настањене у руралним срединама, слабијег материјалног статуса, жене које су остале без посла у вријеме пандемије, те жене из вишечланих породица.