У ситуацији када му је дете повређено, сваки родитељ има потребу да га заштити. Ипак, ове ствари се дешавају, те морамо бити припремљени на то и научити како би требало реаговати за добробит деце, пише Yумама.цом.

Шта да радим ако туђе дете удари моје?

Када је наше дете повређено, без обзира на околности, то ће одмах пробудити заштитнички инстинкт. Да, сигурно ћете мислити како отац детета које је повредило ваше нема никакву дисциплину, или пак како је васпитачица могла да не предвиди овакво понашање међу децом.

Сасвим је разумљиво реаговати на овакав начин, али присетите се како је тим трогодишњацима који посматрају изливе беса код одраслх. Увек то имајте на уму, па ће вам бити потпуно јасно да је важно да реагујете на другачији начин.

Овакве ситуације се често дешавају деци, па је зато важно да будете припремљени и размишљате о свему на време.

Посматрајте из дечје перспективе

Знамо да малишани нису познати по самоконтроли. Дете често може осећати нешто што ће га погурати ка агресивном понашању, а ни они ни ми не разумемо зашто. Баш зато је важно да одрасли буду у близини. Иако је вама сасвим нормално да реагујете импулсивно када се деси нека оваква ситуација, важније је да детету покажете да то није прихватљиво понашање.

Морамо имати на уму да и наша, али и туђа деца, увек гледају. Они заиста обраћају посебну пажњу на то како ми реагујемо, нарочито у стресним ситуацијама. Кад трогодишњак који је ударио другара пред собом види одраслог како луди, неће тако научити оно што је потребно.

Останите смирени

Ако родитељ нападача не реагује, можете ви. Питајте своје дете да ли је у реду, јер му је сигурно тешко у том моменту. Мирно се обратите и другом детету и реците да се чини да је повредило вашу ћерку. На овакав начин подстаћи ћете и васпитачицу и другог родитеља да ураде нешто. Ваша мирна реакција показаће деци да ће све бити под контролом.

Ако буде следећег пута…

Иако сте реаговали мирно, важно је да будете спремни на то да се слична ствар може поновити. Ако се понови, онда постоји мало озбиљнији проблем. Свако дете у вртићу треба да се осећа сигурно, а лоше понашање одраслих им то неће пружити.

Уколико се ситуација догоди поново, важно је да разговарате мирно о свему. Поразговарајте са васпитачицом и испричајте шта вас то брине. Питајте их који су то њихови кораци у решавању проблема. Важно је да они поразговарају и са родитељима тог детета, и укажу им на то да се овакво понашање мора решити.

Наравно да ће се већина родитеља наћи у оваквој ситуацији некада и да ће имати потребу да физички и емотивно заштити своје дете. Зато је важно да знамо на који начин да реагујемо и решимо ситуацију како бисмо најбоље заштитили дете.